Loader

Türkiye Girişimcilik Ekosistemi 2020 İstatistik ve Öngörüleri

Türkiye Girişimcilik Ekosistemi 2020 İstatistik ve Öngörüleri

Startups.watch tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen Türkiye Girişimcilik Ekosistemi 2021 etkinliğinde Girişimcilik Ekosistemiyle ilgili bir çok istatistik ve öngörü paylaşıldı.

Paylaşılan istatistik ve öngörüler şu şekilde:

Son dönemlerde oyun girişimlerinin yaptığı exit hikayeleri herkesin ilgi odağı oldu. Oyun girişimcilerinin de ilgi odağı olmuş ki hem 2019 hem de 2020 yılında Türkiye’de en çok startup kurulan sektör oyun sektörü oldu. Son iki yılda 141 oyun girişimi kuruldu.

En fazla girişimci mezun eden üniversiteler sıralamasında Anadolu Üniversitesi, ODTÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi ilk üçte bulunurken, Boğaziçi Üniversitesi, İTÜ, İstanbul Üniversitesi ve Koç Üniversitesi bu üniversiteleri takip etti.

2020 yılı yatırımda rekor kırılan bir yıl oldu. 165 startup 139 milyon dolar yatırım alarak miktar olarak Türkiye Girişim Ekosistemindeki en büyük tura ulaştı.

2020 yılında girişimler yabancı yatırımcıları tercih etti. 139 milyon dolarlık yatırımın 78 milyon doları girişimini ticari olarak yurt dışına taşıyan Türk girişimlerine yapıldı.

Tahmin edileceği üzere en büyük yatırımlar global düşünen girişimlere yapıldı. Insider, Meditopia ve Getir 2020 yılında en çok yatırım yapılan girişimler oldu. Bu üç girişimin de ortak özelliği lokal pazara kısıtlı kalmamaları ve büyük oynamaları olarak dikkat çekti.

Yatırımcılar adet olarak en çok SaaS, fintech ve sağlık teknojilerine yatırım yaparken, miktar olarak bakıldığı zaman SaaS, yapay zeka ve pazarlama teknolojileri en çok yatırım yapılan alanlar oldu.

Kadın girişimci oranları geçmiş yıllara göre düşüş yaşadı. 2020 yılında %97’si erkek girişimciler tarafından kurulan oyun girişimlerinin sayısının artması, kadın girişimci oranının genelde düşüş yaşamasına sebep oldu. Bu nedenle 2020 yılında kurulan girişimlerin sadece %14’ünde kadın girişimciler yer aldı.

2020 yılında 10 adet, toplamda 270 milyon dolarlık fon kuruldu. Bu miktarlar Türkiye’de bir yılda açıklanan hem adet hemde miktar olarak rekor anlamına gelmektedir.

Türkiye 2020 yılında bir önceki senede olduğu gibi yılda 100 milyon dolar üzeri yatırım yapılan ülkeler arasında yerini aldı. Tüm Avrupa ülkeleri arasında Polonya’nın ardından 18. Sırada yer aldı. Bu sıralamayla birlikte Türkiye Avrupa’da 1. Ligdeki yerini korudu.

Peak’in Zynga tarafından 1.8 milyar dolara satın alınması ve resmi olarak Türkiye’nin ilk Unicorn’u olması aynı zamanda Peak’in Avrupa’da 2020 yılında girişim sermayesi tarafından desteklenip exit eden en büyük girişimi ünvanını elde etmesini sağladı.

Türkiye 2020 yılında 27 girişim ile 2.3 milyar dolarlık exit yaptı. Bunda Peak’in 1.8 milyar dolarlık exitinin büyük katkısı oldu. Rollic exit ise Türkiye tarihindeki en hızlı(20 ay) teknoloji girişim exiti oldu.

Yurt dışındaki Türk girişimciler 2020 yılında toplamda 385 milyon dolar yatırım aldı. Toplamda 38 girişimin yatırım alırken en çok yatırım alanlar Carbon Health, Gorillas ve Streetbees oldu

Fikir aşamasındaki girişimcilerin en büyük destekçisi devlet oldu. TÜBİTAK TEYDEB sayesinde 2020 yılında 531 girişim fikir aşamasında toplamda 48 milyon Türk Lirası destek aldı.