Loader

Travel Hackathon 2017

Travel Hackathon 2017

Türk Hava Yolları olarak, yolcularımızın seyahat deneyimini yenilikçi uygulamalar ile her geçen gün daha üst noktalara çıkarmaya çalışıyoruz. Bir yandan yeni uygulamalar üzerinde çalışırken, bir yandan da yeni girişimleri destekleyerek havacılık özelinde ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz.

Yolcu deneyimini zenginleştirebilmek ve bu alanda yenilikçi fikirleri keşfedebilmek için ilk seyahat hackathonunu yapmak istedik. Seyahatin temel evrelerine odaklanarak yarışmayı 4 kategoriye ayırdık: Uçuş Öncesi, Havalimanı, Uçak içi ve Uçuş Sonrası. Her bir kategori için yarışmacıların fikirlerini bir prototipe dönüştürmesini hedefledik.

Bu hackathonun hem Türk Hava Yolları hem de havacılık sektörü adına önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. O yüzden ilk seyahat hackathonu deneyimimizi sizlerle de paylaşmak istiyoruz.

Geçmiş Hackathon Deneyimleri

Bu düzenlediğimiz ilk hackathon, ancak daha önce hem yarışmacı hem de API sağlayıcı olarak birçok hackathona katıldık.

En son 16 Haziran’da, Berlin’de katıldığımız RecodingAviation hackathonunda hem yarışıp finale kaldık, hem de hackathonun API sağlayıcılarından biri olduk. Biz birinci olamasak da mentörlük yaptığımız, servislerimizi kullanan bir takımın birinciliği ile mutlu olduk.

Hackathon Ortakları

Hackathon sonunda ürüne dönüşen fikirler, kuşkusuz bir hackathonu değerli kılan en büyük faktör. Takımların fikirlerini hayata geçirirken onlara yardımcı olacak servisler ve teknolojik altyapı çok önemli. Bu yüzden olabildiğince fazla servis sağlayıcıyı hackathon için paydaş yapmak istedik.

Hackathona katılan takımlar, hâlihazırda Turkish Airlines Developer Portal üzerinden sunulan API setlerinin yanı sıra, hackathona özel açılan toplam 27 servis ve geçmiş uçuş verilerini de kullanarak çözümler geliştirdiler. Ayrıca geliştiriciler hackathon paydaşlarından SITA, Sabre havacılık özelinde servislerini sunarken Turkcell Bip ile mesajlaşma servislerini açtı. Pointr ve Locuslabs hava alanı haritaları ve kapalı mekan konum bulma yöntemleri ile ilgili takımlara destek oldu. Şehirle ilgili hizmetler için İETT, İBB, İsbak servislerini açarken, ulaşım ve harita konusunda Here, Yandex, UBER servis sağladı. Ödeme servisleri için iyzico ve ininal destek olurken, Turkgen de NLP servisleri sundu. Böylece takımlar yukarıdaki firmaların sağladıkları servisleri de kullanarak çözümlerini zenginleştirdiler.

Hackathonun teknoloji ortaklarından Microsoft tarafından etkinlikten bir gün önce Microsoft Türkiye ofisinde düzenlenen workshop ile hackathon katılımcıları Microsoft servis ve ürünleri konusunda eğitim aldılar. Hackathon boyunca sağlanan Azure Pass sayesinde de takımlar projelerinde bulut servislerini ve yapay zeka yeteneklerini kullanabildiler.

Ayrıca hackathon Intel ve Turta tarafından düzenlen IoT workshop ve sağlanan Intel IoT kitleri sayesinde takımlar donanım projelerini zenginleştirebildiler.
Hackquarters tarafından takımlara MVP Geliştirme ve Sunum Teknikleri konularında eğitim verildi.

Hackathon boyunca Katı Hal Ar&Ge tarafından kurulan Alya 3D Yazıcı, prototiplerini hazırlamak isteyen takımların kullanımına sunuldu. Boni ise takımlara engelli yolculara uygun çözümler üretmeleri konusunda mentörlük yaptı.

Organizasyon

Aklımıza ilk gelen soru hackathonu nerede yapacağımız olmuştu. Daha önce uçuş esnasında yapılan havayolu hackathonlarını duymuştuk. Aklımıza ilk önce uçak bakım hangarı gelse de hem güvenlik nedeniyle hem de fiziksel şartları yeterli olmayacağı için vazgeçtik. Katılımcıların havacılık atmosferini hissedebilmesi için içeride yapmak konusunda kararlıydık. Tüm alternatifleri değerlendirdiğimizde en iyi yerin pilotların ve kabin ekiplerinin eğitildiği uçuş eğitim binası olacağına karar verdik. Uçuş eğitim binamızda kokpit ve kabin simülatörleri, içinde uçak kesiti olan 2 sınıf, sahne, yemek alanı, dinlenme alanları ve duş alanı gibi bir çok olanağı katılımcılarımıza sunabilecektik. Binanın 3 katlı olması ve sınıf kapasitelerinin eşit olmaması gibi dezavantajları vardı, fakat genel olarak ilk hackathonun yapılması için, buram buram havacılık kokan; pencereden, kalkan uçakların seyredilebileceği, Türk Hava Yolları ile özdeşleşmiş özel bir alan olması, tercih sebebimiz oldu.

48 Saat boyunca yarışmacılar projelerini geliştirirken onlara hem teknik olarak hem de fikir anlamında destek olabilecek mentörlerin olmasını istedik. Türk Hava Yolları çalışan ve yöneticileri ile hackathon paydaşlarından oluşan 65 mentör, takımların geliştirme sürecinde onlara rehberlik etti.

Kayıtlar

Hackathon tarihi, yeri ve ödülleri belli olduktan sonra zaman kaybetmeden web sitemizi yayına aldık ve kayıtları almaya başladık.

Başvuruların takım halinde yapılmasını istedik. 48 saat sonunda bir prototip geliştirilmesini istediğimiz için özellikle takımdaki kişilerin fikri hayata geçirebilecek yetkinlik ve rollerde olmalarını tercih ettik.

Başvuru sayfasını Airtable ile oluşturduk. Sonrasında tüm kişi, takım, proje bilgilerini ve organizasyon ile ilgili tüm süreçleri Airtable tablosu üzerinden yönettik. Biz, ekip olarak pek çok işimiz için Airtable kullanıyorduk, ama hackathon ve benzeri organizasyonlar için de çok etkili bir araç olduğunu ilk kez deneyimlemiş olduk.

Her ne kadar sadece takım başvurusu alsak da bireysel başvurmak isteyenlere de bir seçenek sunmak istedik. Bu yüzden bir Slack grubu oluşturduk ve bireysel katılmak isteyen arkadaşlarımızın kendilerini bu kanallardan tanıtmalarını ve takım oluşturmalarını istedik. 92 kişi bireysel olarak başvuru yaptı. Ödül alan takımlardan birinin (Data Bender) bu Slack kanalında tanıştığını görünce, ayrıca mutlu olduk. Sonrasında hackathona katılımı onaylanan arkadaşlarımızı tekrar Slack grubuna davet ettik ve farklı kanallar üzerinden iletişim kurduk. Airtable gibi Slack de organizasyonun bir başka vazgeçilmez dijital aracı oldu bizim için.

8 Kasım’da başvuru sayfamızı yayına aldık fakat ilk iki hafta neredeyse hiç başvuru almadık. Kendimizi sorgulamaya başladık: “Acaba başvuru formunda sıkıntı mı var?”, “Farklı, eksik bir bilgi mi verdik?” … gibi sorular aklımıza geldi. Son başvuru tarihi yaklaştıkça 5 → 20 → 40 → 100 derken sadece son gün 120 başvuru aldık ve toplamda 308 takım (Bireysel başvurular ile birlikte 991 kişi, 110 Takım Uçuş öncesi, 73 Takım Havalimanı, 85 Takım Uçak İçi, 40 Takım Uçuş Sonrası) ile başvuruları kapattık.

Bizi en çok zorlayan süreçlerden biri davet edilecek takımları belirlemek oldu. Başvuru esnasında sadece takımdaki kişilerin yeteneklerini ve fikirlerini almıştık. Tüm haftasonu süren değerlendirme sonucunda 45 takım belirleyip davet ettik. Davet ettiğimiz takımlardan 42 tanesi hackathona katıldı. Katılım oranı aslında bizi şaşırttı çünkü benzer etkinliklerde davet edilen takımların katılım oranı ortalama %70 civarıydı. Bu ortalamayı arttırmış olmak da bizi ayrıca memnun etti. 🙂

Finale Yaklaşırken

42 takımın tamamının juri karşısında sunum yapabilmesi pek mümkün olmadığı için kategori bazlı paralel gerçekleşen yarı final sunumları sonrasında 12 takım finale kaldı.

Ödül Alan Projeler

Albatros, mesajlaşma platformu üzerinden sunduğu asistanlık hizmetiyle yolculuk öncesi yardımcı olacak tüm bilgileri ileten ve yolcunun görevlerini kolaylaştırarak uçuş deneyiminin tümünü iyileştiren projesi ile Turkish Airlines Travel Hackathon Birincisi oldu.

Augmented Cube, Skylife dergisinin sayfalarını Arttırılmış Gerçeklik ile canlandırıyor, içerikleri yaratıcı ve interaktif deneyimleme fırsatı sunuyor. Bu deneyimler hayal gücümüzle sınırlı olup; alışveriş, sosyalleşme, seyahat, THY hizmetleri, 3 boyutlu oyunlar gibi alanlarda içerik zenginleştirmeye yardımcı oluyor.

Mahşerin Dört Atlısı, Bagaj Takip Zinciri projeleri sayesinde ana taşıyıcı banda yerleştirilen kameralar ile bagajı nesne tanıma teknolojisi ile tanımlayıp kayıp veya hasar durumlarına karşı önlem alıyor.

Taxim, her gün uçuş yapan 8 milyondan fazla kişinin farklı havayollarından farklı oranlarda kazandığı milleri; bu platform aracılığıyla binlerce ürün ve hizmet sağlayıcılarla buluşturarak, millerin yeni bir para birimi olarak kullanılmasına imkan tanıyor.

FlyCheck, tüm uçak tiplerinde müşteriden gelen talep ve şikayetleri toplayarak ortak bir veri merkezinde analiz eden web tabanlı denetim sistemi geliştiriyor.

Data Bender, bagaj verme ve check-in süreçlerini kolaylaştırarak havalimanındaki yoğunluktan kaynaklanan uçuş kaçırma oranını azaltıyor.

HisarCS ile havaalanında cebinizde kalan bozuk paraları Miles&Smiles millerine çevirebilirsiniz.

Miles & Developers, kullanıcının sahip olduğu milleri ile gidebileceği şehirleri gösteren interaktif bir dünya haritası üzerinde, dünyanın ne kadarını keşfettiğini göstererek, yeni uçuş tavsiyeleri veriyor.

Adventure, yolcuların güvenli bir şekilde bagajlarını takip etmelerini ve bagaj teslim aşamasında kaybettiği zamanı geri kazandırmayı amaçlayan yenilikçi çözüm.

Hackathon bitti, şimdi neler olacak?

Tüm yarışmacılara söylediğimiz gibi, sadece finalistlere değil, hackathona katılan ve yaratıcı çözümler geliştiren tüm ekiplere nasıl destek olabileceğimizi kararlaştırıyoruz. Takımlarla yapacağımız görüşmeler sonrasında bazı çözümleri birlikte hayata geçirme üzerine projeler başlatacağız. Üzerinde çalışılabilecek pek çok proje çıkması bizi çok heyecanlandırıyor.

Başta da yazdığımız gibi, “Hackathon sonunda ürüne dönüşen fikirler, kuşkusuz bir hackathonu değerli kılan en büyük faktör.”

Bu yıl hackathonda öğrendiklerimizden de faydalanarak, 2018’de çok daha iyi bir etkinlikle karşınıza çıkacağımızdan şüpheniz olmasın. 😉