Loader

Travel Datathon 2021

Travel Datathon 2021

Yolcularımızın seyahat deneyimini daha iyi noktalara taşımak, yenilikçi fikirleri hayata geçirmek için geçtiğimiz yıllarda düzenlediğimiz Hackathon ve Datathon’ların bir yenisini de bu yıl Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest  kapsamında düzenledik.

Travel Datathon 2021’i başarılı bir şekilde tamamlamanın haklı gururu içerisindeyiz.

Bu yıl daha çok veri odağında, seyahatin farklı aşamalarında aşılması gereken zorluklara yönelik geliştirilecek çözümlerle daha iyi, daha verimli, daha stressiz, daha mutlu ve daha dijital bir yolculuk deneyimi yaşatmayı hedefledik. Datathon katılımcıları yapay zeka, makine öğrenmesi ve büyük veri gibi yeni ve yükselen teknolojileri kullanarak, onlarla paylaştığımız veri setlerinden değer oluşturmaya çalıştılar.

Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan ve bu yıl dördüncüsü düzenlenen Teknofest, yerli ve milli teknolojileri desteklemek parolasıyla yola çıkmış, milletimizin ve tüm dünyanın çok yakından takip ettiği bir etkinlik haline gelmiştir.  Etkinlik süresince gerçekleşen hava gösterileriyle birlikte tüm teknoloji devlerinin de projelerini sergilediği festivale bu yıl da yoğun bir katılım oldu. Bünyesinde barındırdığı bir çok teknolojiyle ön plana çıkan Teknofestte bu yıl, insansız hava araçları, otonom araçlar, yapay zeka teknolojileri, eğitim teknolojileri,  uzay ve havacılık teknoljileri gibi birçok alanda geliştirilen ürünler sergilendi.

Travel Datathon Süreci

Datathon Nedir?

Datathon, makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak iş vakaları üzerinde, belirli zaman diliminde yapılan yarışma ve veri maratonudur. Belirlenen süre zarfında yarışmacılara sunulan verilerden, belirlenen problemlere çözüm üretmeleri beklenmektedir.

Peki neden Datathon?

Kurum içerisinde yapmış olduğumuz araştırmalar neticesinde ihtiyacımız olan ve çözüm aradığımız problemleri veri odağında çözebileceğimizi ve bunun için de farklı dinamiklerin bir araya gelerek farklı bakış açıları geliştirebileceğini öngördük. Geçmiş yıllarda gerçekleştirdiğimiz Hackathonların aksine bu yıl problem odaklı ilerleyip çözüm arayışında olduk.

  • Sunulan iş vakalarına farklı çözüm yolları keşfedebilmek
  • Analitik alanda şirkete yeni projeler kazandırmak
  • Ortaya çıkan çözümleri şirket süreçlerinde hızlı bir şekilde kullanabilmek
  • Kendi girişim ekosistemimizi yaratmak ve bu anlamda bilinirliğimizi arttırmak
  • Keşfedebileceğimiz yeni yeteneklerle istihdam sağlamak

gibi ana başlıklar da bizi Datathon düzenlemeye motive etti.

Tüm bunları belirlerken içerisinde bulunduğumuz salgın sürecini de göz önünde bulundurarak yarışmanın online gerçekleştirilmesi kararını aldık. Yarışmacılara bu 3 problemi çözmeleri için 7 haftalık bir süre tanıdık. Vakaları belirlerken de ince eleyip sık dokuduk, yarışmacıların 7 haftalık süre zarfında çözebilecekleri seviyede olmasına özen gösterdik. Yapmış olduğumuz bu çalışmalardan sonra Datathon süreci resmi olarak başlamış oldu.

 

Çözülmesi İstenen Vakalar

Vaka1: Bir Sonraki Uçuşu Tahminleme

Vaka2: Yolculuk Nedeni Tahminleme

Vaka3: Kargo Gecikme Tahminleme

Yarışmacı takımlarla üç farklı vaka için üç farklı veriseti paylaştık. Paylaştığımız veri setleri vakalarla ilgili geçmiş dönem verileri içermekteydi. Geçmiş verilerden yola çıkarak bir model kurarak geleceğe dönük vaka odaklı tahminlemede bulunmalarını istedik.

Yarışmacılarla 100+ Milyon satır veri paylaşıldı ve bu verilerden değer elde edilmesi beklendi.

Her vaka kendi içerisinde ayrı değerlendirilip puanlama yapıldı.

Final Sunumları

81 Takım /280 kişi  çevrimiçi olarak projelerini geliştirdiler ve 13 Eylül’de sonuçları ilettiler. Sonuç gönderen takımlar arasında en başarılı 10 takımı final sunumlarını yapmaları için 25 Eylül’de Atatürk Havalimanı’na davet ettik.

Juri karşısına çıkan takımlar sunumlarını yaptılar. Değerlendirme ekibinin puanları ve jürinin vermiş olduğu puanlar neticesinde takımların sıralaması belirlendi.

Final sunumlarının değerlendirmelerinde Türk Hava Yolları’ndan Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı ve Türk Hava Yolları Teknoloji ve Bilişim A.Ş. Genel Müdürü Sn. Ali Serdar Yakut, Dijital İnovasyon ve Analitik Çözümler Başkanı Sn. Serdar Gürbüz, Üretim Planlama Başkanı Sn. Murat Baş, Gelir Yönetimi Başkanı Sn. Cem Tanburacı, Kargo İş Geliştirme ve Organizasyon Başkanı Sn. Adnan Karaismailoğlu, Veri Çözümleri Müdürü Sn. Nihal Engiz, Dijital İş Geliştirme Müdürü Sn. Engin Durmaz, İleri Analitik ve Müşteri Veri Yönetimi Müdürü Sn. Emre Yavuz, Kargo İş Geliştirme ve Organizasyon Müdürü Sn. Osmannuri Ustabaş, Sabancı Üniversitesi’nden Sn. Selim Balcısoy, Koç Üniversitesi’nden Sn. Metin Sezgin, Afiniti’den Sn. Fatih Demirkale ve IATA’dan Sn. Houman Goudarzi’nin katılımıyla oluşturulan jüri, final sunumlarına seçilen 10 takımı dinleyerek, kazananları belirledi.

Ödül Alan Takımlar

Kategoriler Ödüller Takımlar ve Üyeleri
Datathon Birincisi Yurtdışı Business Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti Data Science Quintet (Faruk Erdoğan Buldur, Taha Varol, Eren Atsız, Zeynel Batuhan Organ, Okan Örsan Özener)
Datathon İkincisi Avrupa Business Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti Data Butchers (Salih Salihoğlu, İsmail Hakkı Karaman)
Datathon Üçüncüsü Avrupa Economy Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti Data Travelers (Mustafa Küçük, Alper Bora Gel, Aytekin Gel)

 

Finale kalan takımlara hatıra hediyesi olarak Türk Hava Yolları uçak maketi hediye edildi.

Datathon sona erdi, şimdi ne olacak?

Tüm yarışmacılara söylediğimiz gibi, sadece finalistlere değil, datathona katılan tüm ekiplerle birlikte nasıl çalışabileceğimiz ve geliştirdikleri projeleri nasıl hayata geçirebileceğimiz noktasında çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Datathon’u tasarlarken hedeflediğimiz noktaya gelmekten, pozitif çıktılarını elde etmekten dolayı gurur duyuyoruz. Sürece katkı sağlayan herkese teşekkür ederiz.