Loader

Travel Datathon 2019

Travel Datathon 2019

Yolcularımızın seyahat deneyimini daha üst noktalara çıkaracak yenilikçi fikirleri keşfedebilmek adına geçtiğimiz 2 yılda Travel Hackathon’lar düzenlemiştik. Bu yıl daha çok veri odağında, personelimizin iş süreçlerini dijitalleştirmek adına yenilikçi çözümler aradığımız bir Travel Datathon serüvenini geride bıraktık.

20–22 Eylül tarihleri arasında Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest İstanbul kapsamında Atatürk Havalimanı’nda düzenlediğimiz Travel Datathon 2019’u başarılı bir şekilde tamamlamanın haklı gururu içerisindeyiz.

Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan ve bu yıl ikincisi düzenlenen Teknofest İstanbul, yerli ve milli teknolojileri desteklemek parolasıyla yola çıkmış, milletimizin ve tüm dünyanın çok yakından takip ettiği bir etkinlik haline gelmiştir. Etkinlik süresince gerçekleşen hava gösterileriyle birlikte tüm teknoloji devlerinin de projelerini sergilediği festivale bu yıl 1.7 milyon ziyaretçi konuk oldu. Bünyesinde gerçekleşen savaşan İHA, drone, insansız su altı teknolojisi, roket yapımı gibi yarışmalarla teknoloji severlerin ilgisini üzerine çekti. Travel Datathon 2019’un bu yarışmaların arasında yer alması bizi ayrıca gururlandırdı.

Travel Datathon Sürecinin Başlangıcı

 

Nedir datathon? Datathon, makine öğrenmesi ve yapay zeka gibi teknolojileri kullanarak iş vakaları üzerinde, belirli zaman diliminde yapılan yarışmadır. Ekipler sağlanan veri setleriyle bir iş vakasına çözüm üretmeye çalışır. Travel Datathon sürecine yılın ilk aylarında geçmiş datathon ve veri özelinde yapılan hackathon çalışmalarını inceleyerek başladık. Peki neden datathon düzenlemek istedik?

· Sunulan iş vakalarına farklı çözüm yolları keşfedebilmek
· Analitik alanda şirkete yeni projeler kazandırmak
· Ortaya çıkan çözümleri şirket süreçlerinde hızlı bir şekilde kullanabilmek
· Kendi girişim ekosistemimizi yaratmak ve bu anlamda bilinirliğimizi arttırmak
· Keşfedebileceğimiz yeni yeteneklerle istihdam sağlamak

Bu sebepler bizi datathon düzenleme noktasında motive etmişti. Yaptığımız çalışmaların hemen ardından Veri Çözümleri birimiyle bir toplantı gerçekleştirdik. Datathon ekibin ilgisini oldukça çekmişti. Sırada datathon esnasında çözülmesini istediğimiz vakayı belirlemek vardı. Vakayı belirlemek için Satış Projeler Destek Müdürlüğü ve Network Planlama Müdürlükleriyle toplantılar organize ettik. Vakanın ihtiyaçlar doğrultusunda olması, 48 saat içerisinde çözülebilmesi ve projeye dönüştürülme potansiyelinin yüksek olması için ince eleyip sık dokuduk. Ardından takımlara sunacağımız vakalara karar verdik. Bu toplantıların ardından datathon süreci resmi olarak başlamış oldu.

 

Başvuru Süreci

 

Travel Datathon’un tarihi, yeri ve takımlara verilecek ödüller belli olduktan sonra zaman kaybetmeden web sitemizi oluşturduk ve kayıtları almaya başladık. Daha önce yaptığımız Travel Hackathonlara katılan ve Developer Portal’e kayıtlı kişilere duyuru yaptık. Türk Hava Yolları resmi sosyal medya sayfalarından etkinliğimizi paylaşıp binlerce kişiye ulaştık.

Başvuru sayfasını Airtable ile oluşturduk. Sonrasında tüm kişi, takım, proje bilgilerini ve organizasyon ile ilgili tüm süreçleri Airtable tablosu ve görünümleri üzerinden yönettik.

Başvuruların takım halinde yapılmasını istedik. Takımdaki kişilerin vakaları çözebilecek yetkinlik ve rollerde olmalarına dikkat ettik.

Başvuru tarihinin sona ermesinin ardından 120 takım/450 kişi başvurusu almıştık.

 

Ön Değerlendirme Süreci

 

Bizi en çok zorlayan süreçlerden biri davet edilecek takımları belirlemek oldu. Bu süreçte takımlara Veri Çözümleri birimimizin hazırladığı bir Ön Değerlendirme Testi gönderdik. Bu testte takımlarla 2018 yılının ilk 7 ayının yolcu checkin verisini paylaştık. Bu veride yolcuların hangi check-in kanalını tercih ettikleri yer alıyordu ( Kiosk, web sitesi, kontuar gibi). Takımlardan, yolcuların 2018 yılının 8. Ayındaki check-in kanalı tercihlerini tahmin etmelerini istedik.

Gelen sonuçları gerçekleşen veri ile karşılaştırıp en yakın sonucu bulan, Travel Datathon’a katılacak 24 takım/96 kişi belirledik. Ardından takımlara katılım davetiyelerini mail yoluyla ilettik. Takımları tek tek arayıp kısa bir telefon mülakatı gerçekleştirdik. Bu mülakatta takımlara başvuruda yer alan kişilerin katılım durumunu ve hangi bulut ortamında çalışmak istediklerini sorduk. Yaptığımız görüşmelerde takımların motivasyonarını da ölçme şansı yakaladık.

Datathon’a katılacak kişiler netleştiğinde yarışmacıların, mentorlerin, bulut sağlayıcıların ve organizasyon ekibinin yer aldığı bir Slack kanalı oluşturduk. Daha önceki yıllarda da olduğu gibi yarışma öncesinde ve yarışma esnasında tüm iletişimi bu kanal üzerinden gerçekleştirdik.

 

Travel Datathon Ortakları

 

Takımların projelerini hayata geçirirken onlara yardımcı olacak bulut servisleri ve teknolojik altyapı çok önemliydi. Bu yüzden olabildiğince fazla bulut sağlayıcıyı datathon için paydaş yapmak istedik. Bu süreçte takımlara Amazon, Google, Microsoft ve Oracle firmaları bulut ortamı ve servislerini kullanma imkanı tanıdılar. Aynı zamanda bu firmalardan gelen mentorler takımlara teknik anlamda destek oldular.

Takımlar projelerini geliştirirken onlara teknik olarak destek olan yaklaşık 60 mentor alanda bulundu. Mentorler arasında Türk Hava Yolları çalışanlarının yanı sıra LC Waikiki, Komtaş, Obase ve Artiwise firmalarından büyük veri ve veri analitiği konularında uzman kişiler yer aldı.

Redbull 48 saat boyunca alanda enerji içeceği sağlayarak takımlara yakıt desteği sağladı.

Startershub ekibinden Ceri Çukran, katılan takımlara girişimcilik ekosistemi ve yatırım süreçleri üzerine bir çalıştay düzenledi. Datathon sonrası takımlarla görüşerek değerlendirmelerde bulundu.

Organizasyon Süreci

 

Datathon Teknofest kapsamında yer aldığından kullanıma kapatılmış bir havalimanında yarışmanın yapılabileceği en uygun alanı belirlemek için keşif çalışmaları gerçekleştirdik. Yaptığımız keşif çalışmalarının ardından Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Gidiş bölümünde 228–230 kapılarının arasındaki alana karar verdik. Yarışmacılarımız datathon alanına 229 numaralı körükten giriş yaptı. 4 bölmeye ayırdığımız alanın bir bölümü armut minderler ve pufların bulunduğu dinlenme alanı; bir bölümü langırt masaları, sanal gerçeklik deneyimi sunan oyun konsolları, yarış simülatörü ve mini basketbol potasının bulunduğu oyun alanı, bir bölümü günde 3 defa açık büfe yemek verebildiğimiz, 24 saat soğuk, sıcak içeceklerin ve ikramların yer aldığı yemek salonu; diğer bölüm ise yarışmacıların 48 saat boyunca projelerini geliştirdiği, sahnemizin ve LED ekranımızın bulunduğu ana salondu.

Zorlu veri maratonu, Türk Hava Yolları Kurumsal Gelişim ve Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Sn. Ali Serdar Yakut ve Türk Hava Yolları Dijital İnovasyon ve Analitik Çözümler Başkanı Sn. Serdar Gürbüz’ün açılış konuşmalarıyla başladı.

48 saat boyunca yarışmacılar projelerini geliştirirken onlara teknik olarak destek olabilecek mentorlerin olmasını istedik. Türk Hava Yolları çalışan ve yöneticileri ile datathon ortaklarından oluşan 60’a yakın mentor, takımların geliştirme sürecinde onlara rehberlik etti.

Cumartesi gecesi takımları motive etmek amacıyla bir karaoke yarışması düzenledik. Her takımdan en az bir kişinin ve mentorlerimizin şarkılarını söylediği yarışmanın kazananını organizasyon ekibimizden oluşan jüri ekibi belirledi. Birbirinden güzel seslerin(!) yarıştığı Travel Datathon Karaoke Yarışması’nın birincisi keman boy uçak maketinin sahibi oldu.

24 takımın tamamının juri karşısında sunum yapabilmesi pek mümkün olmadığı için takımların gönderdiği sonuçlara göre belirlenen 9 takım finale kaldı.

Final değerlendirmelerinde Türk Hava Yolları’ndan Dijital İnovasyon ve Analitik Çözümler Başkanı Sn. Serdar Gürbüz, Satış Analiz ve Projeler Destek Müdürü Sn. Ali Fuat Kazancı, Veri Çözümleri Müdürü Sn. Kadir Kaya, Dijital İş Geliştirme Müdürü Sn. Muhammed Seyda Tartar, Komtaş’tan Sn. Ahmet Melih Selçuk, Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Sn. Selim Balcısoy, Şehir Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölüm Başkanı Sn. Enes Eryarsoy ve LCWaikiki Büyük Veri Müdürü Sn. Ahmet Kalafat’ın katılımıyla oluşturulan jüri, final sunumlarına seçilen 9 takımı dinleyerek, kazananları belirledi.

Ödül töreninden önce Travel Datathon 2019’a katılan tüm yarışmacılara isimlerine özel hazırlanmış katılım sertifikaları takdim edildi.

Travel Datathon 2019’dan Görüntüler

Çözülmesi İstenen Vakalar

Takımlardan çözülmesini istediğimiz ilk vaka, uçuş tarifesinde değişiklik yapıldığında (saati ileri veya geri alma), yeni durumda herhangi bir hat için oluşacak inbound/outbound listesi ve pazardaki yolcu sayısının bulunmasıydı. Yarışmacılara sonuçları göndermeleri için yaklaşık 20 saat verildi. Vaka sonuçları değerlendirilip takımların sonucunun %30’luk kısmını oluşturdu.

Çözülmesini istediğimiz ikinci vaka ise tüm dünyadaki hava yollarının geçmiş rezervasyon verisi üzerinden gelecekte oluşacak rezervasyon sayılarının tahminlenmesiydi.

2. vaka için takımlara 90 milyon satırlık anonimleştirilmiş geçmiş rezervasyon bilgilerinden oluşan veri setleri verildi.

2. vakanın sonucu takım sonucunun %70’lik kalan kısmını oluşturdu.

Ödül Alan Takımlar

1. Crawlers (Yavuz Selim Elmas, Sabri Suyunu, Yasin Sancaktutan, Burak Suyunu, Mehmet Emin Öztürk): Yurtdışı Business Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti + 20.000 TL

2. Stationary Traveller (Burak Önal, Kadircan Özdemir, İlhan Yıldırım): Avrupa Business Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti + 15.000 TL

3. Dataddicts (Yetkin Eser, Özge Filizcan, Ceren Kartal, Azat Şaşkal): Avrupa Economy Class Gidiş Dönüş Uçak Bileti + 10.000 TL

Özel Ödül Alan Takımlar

Sayılarla Travel Datathon 2019

 120 takım başvurusu (450 kişi)

 24 yarışmacı takımı (96 kişi)

 90 milyon satır uçuş verisi

 10 paydaş firma

 Yemek İkramları

3 Ana öğün yemek

48 Saat kesintisiz atıştırmalıklar

48 Saat kesintisiz soğuk/sıcak içecek ve enerji içeceği

Çalıştaylar

Girişimcilik Ekosistemi ve Yatırım Süreçleri

 Eğlence

Datathon Karaoke Ses Yarışması

Langırt

Mini Basket Platformu

Oyun Konsolları

Sanal Gerçeklik Oyunları

Redbull Yarış Simülatörü

 Hediyeler

Türk Hava Yolları Maket Uçağı

Türk Hava Yolları Uyku Kiti

Türk Hava Yolları Economy Class Refresh Kiti

Ajanda

Kalem

Travel Datathon 2019’a özel basılan yolcu biniş kartları

Datathon Bitti, Şimdi Neler Olacak?

 

Tüm yarışmacılara söylediğimiz gibi, sadece finalistlere değil, datathona katılan tüm ekiplerle birlikte nasıl çalışabileceğimizi kararlaştırıyoruz. Takımlarla yapacağımız görüşmeler sonrasında bazı çözümleri birlikte hayata geçirebilmek üzere projeler başlatacağız.

Datathon öncesindeki mottomuzu gerçekleştirmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Travel Datathon 2019, büyük veri ve makine öğrenmesi teknolojileriyle havacılığın yeniden keşfedildiği ve sektöre yön veren bir datathon oldu.