Loader

Paya Dayalı Kitlesel Fonlama

Paya Dayalı Kitlesel Fonlama

Girişim ekosisteminden güzel haberlerimiz var. Paya Dayalı Kitlesel Fonlama tebliği resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Öncesinde kısaca kitlesel fonlamadan bahsedelim. Nedir Kitlesel Fonlama? Bir proje veya girişimin bir grup insan tarafından internet aracılığı ile finanse edilmesidir. Türkiye’de şu anda 3 tür kitlesel fonlama platform yöntemi uygulanmaktadır.

  • Ödül Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları
  • Bağış Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları
  • Hisse Bazlı Kitlesel Fonlama Platformları

Paya dayalı (hisse bazlı) kitlesel fonlama ise Türkiye’de girişimlerin fonlanma süreçlerini kolaylaştıracak, küçük yatırımcıların girişimlere yatırım yapmasını sağlayacak bir fonlama türüdür.

Yayımlanan tebliğde bir çok tanım, ifade ve karışık metin mevcut. Ancak yapılabilecek en basit tanım şu; bir girişim şirketi bir platforma (girişimci ile yatırımcı arasında bulunan ve yetkili olan kurum) başvurarak, kampanya başlatıyor ve yatırımcılar bu kampanya üzerinden yatırım yapabiliyor. Sonrasında girişimci belli şartlar dahilinde o para ile şirketini büyütebiliyor.

Peki kimler bu platform üzerinden yatırımcılara ulaşabiliyor?

  • Teknoloji faaliyeti ve/veya üretim faaliyetinde bulunan girişimler
  • Son 5 yıl içinde kurulmuş olan girişimler
  • Düzenli olarak takip ve kontrol edilen tescil edilmiş internet siteleri bulunan girişimler
  • Büyüklük itibari ile borsaya kote olabilecek büyüklüğün altında olan girişimler

Yatırımcı olarak en fazla ne kadar ve nasıl yatırım yapabiliyorsunuz? Normal bir vatandaş olarak en fazla 20.000 TL yatırım yapabiliyorsunuz. Fakat istisna durumlar var. Mesela gelirinizi belgelerseniz gelirinizin %10’u kadar yatırım yapabilirsiniz. Ama yine de yatırım miktarınız maksimum 100.000 TL ile sınırlandırılıyor. Günün sonunda herkes hisse senedi alır gibi girişimlerden pay alabilir hale gelecek.