04 Ağu CB Insights‘a göre 2022’de Yakından İzlenecek 12 Teknoloji Trendi
CB Insights, 2022’de izlenmesi gereken en iyi 12 teknoloji trendini yayınladığı raporunu yayınladı.
Bu trendleri belirlemek için yatırım faaliyetleri, yönetici görüşmeleri ve medya yayınları gibi işaretler analiz edildi. 70 sayfalık rapor aşağıdaki 12 trendi detaylı inceliyor:
- Telesağlığın bir sonraki dalgası. Büyük teknoloji şirketleri, perakendeciler ve telekom şirketleri, 30 milyar dolarlık uzaktan hasta izleme pazarı için mevcut sağlık sektörü oyuncularıyla rekabet edecek.
Covid-19 pandemisi sağlık hizmetlerini sayısız şekilde alt üst etti, ancak gücün devam ettiğini gösteren bir sonuç, hastalar tipik tıbbi ortamlardan uzaktayken önemli hayati bilgileri ve ölçümleri takip eden uzaktan hasta izlemenin (RPM) yükselişidir.
- Kripto suçlar. Bilgisayar korsanları yöntemlerini geliştirmeye devam ettikçe, kripto güvenlik alanı da artan siber suçlara paralel olarak popülerliğini arttıracaktır.
Yasa dışı faaliyetlerin kripto işlemlerinin %1’inden daha azını oluşturduğu bildirilse de, kripto suçları raporları 2016’dan bu yana her yıl ortalama %312 arttı. Bunlar arasında yatırımcılardan para çalan bilgisayar korsanları, kripto yatırımıyla ilgili dolandırıcılıklara düşen kişiler ve fazlası yer alıyor.
- Direct-to-Avatar. Kitlesel moda markaları, metaverse, NFT’ler ve dijital kimlikler yükseldikçe avatar ekonomisine dahil olacak ve düşük geliştirme maliyeti ve devasa kullanıcı tabanları, bir dizi katılımcıyı cezbedecek.
NFT’leri yayınlamak veya oyun içi sanal içerikler oluşturmek yolu ile markalar hem marka algılarını güçlendirmek, hem de gelirlerini arttırmak şansını yakalıyorlar. Markalar, sanal dünyalara girerek, zamanlarının çoğunu harcadıkları geniş ve genç kitlelerle etkileşim kurabilir.
- Klinik araştırmanın sanallaştırılması. Bilgisayar temelli yöntemler ilaç geliştirmek için gereken zaman ve maliyeti azaltacak ve klinik deneyleri Covid-19 gibi aksaklıklardan koruyacak.
2022’de, klinik deneyleri daha verimli ve dayanıklı hale getirmek için bu sanallaştırma teknolojilerini yeni bir katman olarak araştırma sürecine dahil eden daha fazla ilaç oyuncusu göreceğiz.
- Ya sıfır ya fiyasko. İklim teknolojisi yatırımcıların sevgilisi haline geliyor, ancak yüksek sermaye maliyetleri yatırımcılar için zorluklar yaratacak.
Farklı sektörlerde giderek iklim teknolojileri, artan yatırımcı talebi ile önümüzdeki yıl, sürdürülebilirlik yatırımları için bir kırılma noktası olacak.
- Ultra hızlı müsaitlik. Perakendeciler, tüketicileri kazanmaya yardımcı olmak için ultra hızlı teslimat şirketleriyle güçlerini birleştirecek.
Günümüzde “hız kraldır” tarzı e-ticaret modelinin sınırları zorlanmaktadır. 10 ila 20 dakika içinde teslimat sunan girişimlere ayrılan fonlar, 2021 ‘e kıyasla 10 kat artarak 8 milyar dolara yaklaştı.
- Tedarik zincirlerinin riskten arındırılması. Üreticiler, perakendeciler ve diğer paydaşlar, operasyonlarını desteklemek için dijital ikizlere ve mikro fabrika modeline yönelecekler.
Küresel tedarik zincirlerinde uzun süredir devam eden çatlaklar, pandemi, hava olayları, işgücü kıtlığı ve liman tıkanıklığı gibi olayların oluşturduğu baskı arttıkça bu konuyu önemli bir odak haline geldi. Böylece üreticilerin, tedarikçilerin ve perakendecilerin daha proaktif iş modellerine geçmelerine olanak tanıyan lojistik ağların esnekliği, çevikliği ve verimliliğine katkı sağlayabilecek teknoloji çözümlerine yönelmelerine sebep oldu.
- Her şeyin elektrik ile çalışması. Pil teknolojisi bu yıl büyük ilerlemeler kaydedecek ve uçaklardan basketbol ayakkabılarına kadar her şeyin elektrik ile çalışabilmesini vaad eder seviyeye gelecek.
Bu geçişi her gün görüyoruz. Otobüsler sessiz elektrikli motorlar kullanıyor, ev sahipleri elektrik üreten çatı kiremitleri takıyor ve hatta bazı sporcular ayaklarının şekline uyum sağlayan elektrikli ayakkabılar giyiyor.
- Tüketici gizliliği savaşı. Tüketici gizliliği, 2022’de stratejik bir iş önceliği haline gelecek ve bu, büyük teknoloji şirketlerine daha da büyük bir avantaj sağlayabilir.
Son 20 yılda Amazon, Facebook, Google ve Apple gibi teknoloji devleri akıl almaz miktarda kullanıcı verisi topladı. Tüketici verilerinin artan üretimi ve toplanması yeniliği teşvik ederken, aynı zamanda son birkaç yılda güvenlik endişelerine yol açtı ve tüketici gizliliği düzenlemesi dalgalarını (AB’nin GDPR gibi) başlattı.
- Kredi kartını öldürmek. Y ve Z kuşağı tüketicileri geleneksel kartlardan uzaklaştıkça şimdi al, sonra öde tarzı işlemler daha sık ve daha yüksek değer kazanacak.
Covid-19 salgını daha önce görülmemiş şekilde e-ticaret alışverişi, POS finansmanı veya “şimdi al, sonra öde” modeline karşı büyük bir artışa sebep oldu. Kredi kartı bakiyeleri 2017’den bu yana en düşük noktasına düştü.
- Laboratuvardan masaya. Düzenlemeler nihayet laboratuvarda yetiştirilen etin restoran masalarına ve market raflarına gelmesine ve geleneksel et ve bitki alternatifleriyle rekabet etmeye başlamasına izin verecek.
Hayvan kaynaklı hücre kültürlerini kullanarak et üreten laboratuarda yetiştirilen et şirketleri yıllardır var ama ürünlerini yemek için bir feragat belgesi imzalamanız gerekiyor. Bu şirketler düzenleyici onayı aldıktan sonra ürünlerini pazara sunabilecekler.
- Füzyon enerjisi. Yapay zekadaki ilerlemeler ve startup yatırımlarının savurganlığı, uzun süredir aranan temiz enerji kaynağını gerçekleştirmeye daha yaklaştırıyor bizleri.
Füzyon enerjisinin neden bu kadar çekici olduğunu anlamak zor değil. Kullanımı güvenli ve karbon emisyonu üretmeyen, etkili bir şekilde neredeyse sınırsız bir enerji kaynağı sunabilecek olması onu çok önemli bir kaynak haline getiriyor. Ayrıca, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına güvenilir bir tamamlayıcı olarak iklim değişikliğini önlemeye yardımcı olacak güçlü bir araç haline de gelebilir.
Trendler hakkındaki detaylar için raporu indirebilirsiniz.
Kaynak: https://www.cbinsights.com/reports/CB-Insights_Tech-Trends-2022.pdf