Loader

Teknoloji Firmaları CES 2024’te buluştu!

Teknoloji Firmaları CES 2024’te buluştu!

Dünyanın en büyük teknoloji fuarlarından biri olan CES 2024, 9-12 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. Fuarda, önde gelen teknoloji şirketlerinin katılımıyla, yüzlerce yeni teknolojik ürün ziyaretçilere tanıtıldı. 150 farklı ülkeden gelen 135.000’den fazla ziyaretçinin ilgi gösterdiği etkinlikte, aralarında Türkiye’den girişimcilerin de bulunduğu 1.400 teknoloji girişimi yer aldı. CES, kızıl ötesi kullanan saç kurutma makinesinden, havadaki nemden kendi suyunu üreten kahve makinesine, holografik uzaktan görüşme cihazlarından bebek seslerini konuşma diline “çeviren” yapay zekaya kadar geniş bir konu yelpazesi sunarak ziyaretçilerin dikkatini çekti. Bu blog yazımızda, CES’te sergilenen yenilikçi ürünleri ve önemli konu başlıklarını sizler için derledik:

Arttırılmış Gerçeklik ve Ötesi

Yeni nesil hologram teknolojileri, arttırılmış gerçeklik gözlükleri ve sanal gerçeklik teknolojileri CES’te sunuldu. Buna örnek olarak Holobox verilebilir. Holoconnects isimli bir girişim tarafından üretilen bu ürün, canlı hologramlar kullanarak videolu görüşme yapmanızı sağlıyor.

CES’de ayrıca Sony tarafından üretilen Spatial VR headset ve Asus tarafından üretilen AirVision M1 isimli AR gözlükler gibi birçok yeni nesil XR ürünleri sunuldu. Bu ürünlerde gözlemlediğimiz ortak nokta, kullanılan teknolojinin geçmişe göre küçülmüş olması ve tasarımların da daha şık hale gelmiş olması.

İnovatif Tasarımlar

Çeşitli ilginç ürün ve tasarımlar bu sene de CES’de yerini aldı. Buna örnek olarak Timekettle X1 tarafından üretilen avuç içi büyüklüğünde bir cihaz verilebilir. Bu cihaz, iki kişi arasındaki diyalogu konuşma sırasında canlı olarak çeviriyor, adeta bir çevirmen rolü üstleniyor. Transkriptlerin otomatik oluştuğu ekrana sahip olan bu cihaz, aynı zamanda kulaklığı aracılığı ile sesli çeviri de sunuyor.Başka ilginç bir ürün ise Bosch tarafından üretilen araç içi göz takip sistemi. Bu sistem araç sürerken gözünüzü izliyor, yorgunluk belirtilerini takip ediyor ve evinizdeki kahve makinenize bağlanarak eve vardığınızda kahvenizin hazır olmasını sağlayabiliyor.Bu sene başka ilginç bir ürün ise Swarovski Optik AX Visio isimli dürbün oldu. Bu dürbün ile baktığınız hayvanların hangi tür olduğunu anında öğrenebilirsiniz. 9000’den fazla kuş türünü tanıyan bir yapay zekâsı ile sunulan bu akıllı dürbün, aynı zamanda kamera gibi fotoğraf çekme özelliğine sahip.

İlginç Ev Aletleri

Çeşitli teknolojik ev aletleri de CES’de gündem oldu. Ultrahuman’ın evinizdeki ışık, hava kalitesi, nem ve ses gibi faktörleri takip eden ev sistemlerinden havadaki nemden kendi suyunu üreten kahve makinesine kadar birçok ilginç ev ürünü CES’de sunuldu. Bu ürünlere örnek olarak Perfecta isimli otomatik ızgara makinesi verilebilir. İçine konulan yemeği otomatik olarak pişiren bu akıllı fırın, pişirme sürecini optimize ediyor. Başka bir ilginç ürün ise L’Oréal’den geldi. L’Oréal’in AirLight Pro isimli yeni saç kurutma makinesi, saçınızı kızıl ötesi ışınları kullanarak kurutuyor. Saçlarınızı daha az enerji ile %30 daha kısa sürede kurutan bu kurutma makinesi, yağmur sonrası kuruyan yeryüzünden esinlenerek tasarlanmış.

Yapay Zekâ, Yapay Zekâ, Yapay Zekâ

Çağımızın yükselen teknolojilerinden olan yapay zeka da elbette CES’de önemli bir odak noktası oldu. Örneğin Volkswagen; Passat, Tiguan, Golf modellerinin ve tüm elektrikli araç modellerinin artık ChatGPT desteği ile üretileceğini açıkladı. Bu sayede bu araçların içerisindeki sesli asistanlar ChatGPT desteği ile çalışacak. Bir ilginç yapay zeka ürünü de Capella oldu. Bu ürün, bebeğinizin seslerini “çevirerek” aç, rahatsız ya da yorgun olup olmadığını anlıyor ve size bildiriyor. Capella bu teknolojinin yaptığı tahminlerin %85 doğrulukta olduğunu söylüyor (insan tahminleri %30 civardındadır). Başka bir ilginç ürün ise Sound Drive isimli ses sitemi oldu. Bu sistem, yolculuğunuzun temposuna göre müziğinizi ayarlıyor, böylece trafikte kaldığınızda dinlediğiniz müzik ile otobanda hız yaptığınız zamanda dinlediğiniz müzik farklı oluyor.