Loader

Afet Koordinasyon Sistemleri

Afet Koordinasyon Sistemleri

Doğal afetlerden sonra, etkilenen bölgelerin ihtiyaçlarının giderilmesi ve afetzedelere yardım edilmesi için koordineli bir şekilde çalışmak önemlidir. Bu amaçla geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuş bazı uygulamaları ve sistemleri derledik.

AFAD Acil Çağrı: AFAD’ın geliştirdiği mobil uygulama sayesinde afet öncesinde, anında ve sonrasında acil yardım çağrısı başlatabiliyorsunuz. Yardım çağrısına ek olarak 112 Acil ile mesajlaşma, sesli çağrıda bulunma ve en yakın toplanma alanlarını öğrenme gibi özellikleri kullanmak da mümkün. Eğer konuşabilecek durumda değilseniz, uygulama içerisinde yer alan acil durum cümlelerini kullanarak mesaj yoluyla da yardım isteyebiliyorsunuz.

eAfad: Afet ve acil durumlarda uyarıların ve önlemlerin paylaşıldığı AFAD’ın mobil uygulamasıdır. İlk aşamada sadece deprem bilgilerini gösteren uygulama, ilerleyen zamanda sel, taşkın, su baskını, kaya düşmesi, heyelan, hortum ve fırtına gibi doğal afetlerin erken uyarılarını da kullanıcılara sağlayabilecek.

Rasathane: Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi tarafından tespit edilen sismik olayları güncel olarak öğrenebilmemize olanak sağlayan uygulamadır.

Düdüğüm: Enkaz veya acil durumlarda düdük sesi çıkartarak konumunuzun belirlenmesine yardımcı olan mobil uygulamadır. Ayrıca önceden belirlediğiniz numaralara, uygulama üzerinden “Güvendeyim” veya “Güvende Değilim” butonlarına tıkladığınız an enlem ve boylam bilgilerinizi (Google Maps konum linki olarak) SMS gönderebilir.

Deprem Riskim: Binanıza ait noktayı harita üzerinde işaretleyerek, adres bilgileri, fotoğraf, yapım yılı bilgileri ile standartlara göre hazırlanmış görsellerden bina tipi ve varsa düşey düzensizlik ve plan düzensizliği bilgilerini görüntüleyebildiğiniz uygulamadır. Bu bilgilere göre binanızın risk durumunu görebilirsiniz.

Güvendeyim: Deprem, sel ya da diğer acil durumlarda sevdiklerinize güvende olduğunuzu bildirmenizi sağlayan uygulamadır. Böylece baz istasyonları meşgul edilmez ve afetten zarar görenler kolayca cep telefonları ile arama yapabilir.

112 Acil Yardım Butonu: T.C Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasıdır ve acil durumlarda acil servisi haberdar eder ve sizin konumunuzu paylaşmanıza imkân sunar.

Deprem.io: Deprem konusunda yardım etmek isteyenlerin ve yardıma ihtiyaç olanların kullanabileceği bir platformdur. Platform üzerinden çadır kurma ve kurumlara bağış yapma gibi yardımlar sağlanabilir.

 

Afetbilgi.com: ODTÜ’lü öğrenciler tarafından geliştirilen ve deprem ile ilgili ihtiyaç duyulan bilgileri bir araya toplamayı hedefleyen platformdur. Geçici barınma, güvenli toplanma alanları, eşya bağış imkânı, Kızılay bağış noktaları, önemli telefon numaraları ve önemli internet siteleri gibi bilgiler bir arada yer alır.

Afet Haritası: Yerel yetkililer, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve gönüllüler arasındaki iletişim ve koordinasyon sorunlarını çözmeye odaklanıyor. Afet Haritası üzerinden canlı olarak afet gönüllüleri görüntülenebiliyor. Uygulama aynı zamanda afet bölgelerindeki ihtiyaçları belirlemek ve tedarik etmeyi de amaçlıyor.

Depremyardim.com: Gönüllü bir yazılımcı grubu tarafından oluşturulan site, gelen yardım ve adres bildirimlerinin kayıt edilmesini sağlıyor.

Kanka.host, Dostluk Çatısı, evimdekal.com.tr: Depremden etkilenen ve barınma ihtiyacı olan kişilerle evini paylaşmak isteyen kişileri bir araya getiren platformdur.

Pativer.app: Depremden etkilenmiş, yardıma ihtiyacı olan, kaybolmuş veya sahipsiz hayvanların ilan vererek paylaşılmasını sağlıyor. Hayvan sahiplenmek isteyenler için de hizmet veriyor.

İlkyardım- IFCR: Kızılay’ın sunduğu ilkyardım uygulaması belirli durumlar karşısında nasıl ilkyardım uygulaması yapılması gerektiğini anlatıyor.

Yurtdışında da depremden sonra bildirim yapabileceğiniz uygulamalar mevcut.

Emergency – American Red Cross: Amerikan Kızılhaç’ı tarafından yapılan uygulama deprem, hortum, tsunami gibi doğa olayları başladığında bildiri gönderiyor. Toplanma alanlarını haritada gösteriyor. Uygulama içinde de felaket öncesi, esnasında ve sonrasında yapılması gerekenler ile ilgili rehberler bulunuyor.

LastQuake: Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi’nin (EMSC) dünya çevresinde gerçekleşen depremlerin bildirimini kullanıcıya sunuyor. FEMA: Federal Acil Durum Yönetim Kurumu’nun uygulaması afetlere karşı hazırlık, gerçek zamanlı felaket uyarısı, konumunuza bağlı olarak felaket sonrası kaynak temin merkezleri gibi konularda kullanıcılarına destek sağlıyor.

Family Locator, Find My Friends: Doğal afetlerden sonra ailenizin konumunu takip etmeniz için konum paylaşım uygulamaları mevcuttur. Uygulamada, birbirini uygulamaya kaydeden kişiler birbirlerinin konumlarını harita üzerinden takip edebiliyor.