Loader

Havacılık Sektöründe Dikkat Edilmesi Gereken 10 Teknoloji Trendi

Havacılık Sektöründe Dikkat Edilmesi Gereken 10 Teknoloji Trendi

Pandemi ile birlikte dijital dönüşüm havacılılık sektöründe de hızlandı. Havayolları ve havalimanları yolcu deneyimini iyileştirmek, iş performansını geliştirmek ve COVID-19 sonrası toparlanmayı desteklemek için teknolojik gelişmelerden faydalanıyor. Future Travel Exprerience da bu süreci hızlandıracak 10 teknoloji trendini listelemiş.

Son zamanların en çok konuşulan konusu olan metaverse nedir? Basitçe söylemek gerekirse, metaverse, insanların dijital nesnelerle ve kendilerinin ve başkalarının dijital temsilleriyle etkileşime girebilecekleri bir sanal gerçeklik deneyimidir.

Yakın ve orta vadede, metaverse’nin insanların seyahat etme şekli üzerinde herhangi bir etkisi olması pek olası değildir, ancak konunun popülerliği düşünüldüğünde, hava taşımacılığı endüstrisinin oluşabilecek fırsatlar konusunda açık fikirli olması önemlidir.

Bize göre, böylesine sürükleyici bir deneyimin en büyük potansiyeli, seyahatin “ilham” aşamasındadır. Örneğin, seyahat markaları, tüketicilerin bir satın alma işlemi yapmadan önce meta veri deposundaki deneyimleri önizlemelerine izin vererek rezervasyonlara ilham verebilir. Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi teknolojiler, insanların yaklaşan seyahatlerini görselleştirmelerine yardımcı olacak güçlü araçlar olabilir

Deneyimsel Perakendecilik Havaalanlarına Taşınıyor

Sürükleyici deneyimler konusunda, müşteri yolculuğunu daha ilginç hale getirmek ve dönüşümü iyileştirmek için illa da metaverse ‘e ihtiyacımız yok. Perakende sektörü, bir süredir tüketicilerin giysi ve aksesuarları dijital olarak denemelerine yardımcı olmak için VR ve AR kullanıyor, bu nedenle bu eğilimin havalimanı perakendesinde de çok daha fazla arttığını görebiliriz.

E-Ticaret ve Süper Uygulamalar

COVID-19’un endüstrinin yan ve ticari gelir akışları üzerindeki olumsuz etkileriyle birlikte, havayollarının ve havalimanlarının tekliflerini çeşitlendirmenin yeni yollarını bulması her zamankinden daha önemli. E-ticaret gibi teknolojinin burada bir kez daha büyük bir rolü olacak.

Data sahipliği bu eğilimin merkezinde yer alıyor ve bu yıl havayollarının ve havalimanlarının gelir yönetimini ve kişiselleştirmeyi iyileştirmek için halihazırda mevcut olan veri zenginliğini gerçekten en üst düzeye çıkarmak için yeni yollar bulmasını güçlendiriyor.

Kentsel Havacılıkta Mobilite

Kentsel havacılıkta mobilite, en büyük havacılık endüstrisi oyuncularından bazılarının önemli yatırımlarıyla geçen yıl gerçek bir ivme kazandı. Örneğin, United Airlines, Archer’ın eVTOL uçağı için 1 milyar dolarlık sipariş verdi; American Airlines ve Virgin Atlantic, uzay turizmi için ortaklıklarını duyurdu. Brezilyalı havayolu Azul, Alman elektrikli havacılık şirketi Lilium ile 1 milyar dolara varan bir değerde ticari bir anlaşma imzaladı.

Benzer gelişmeler geleceğin mobilite ekosisteminin nasıl görüneceğine ve hava taşımacılığı endüstrisi paydaşlarının bununla nasıl başarılı bir şekilde entegre olabileceğine dair tahminlerde bulunmamızı sağlıyor.

Sürdürülebilirlik

COVID-19 krizine rağmen, havayolları ve havalimanları, karbon ayak izlerini azaltmalarına ve daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamalarına yardımcı olacak teknolojiye yatırım yapmaya büyük önem veriyor.

Geçen yıl büyük bir gelişme olarak, küresel hava taşımacılığı endüstrisi, Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) 77. Yıllık Genel Toplantısı sırasında 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdünde bulundu. Net sıfıra, iklim eylemi girişimlerinin bir kombinasyonu yoluyla ulaşılacaktır. Bu, hidrojen ve elektrik gibi yeni uçak teknolojilerinin desteklenmesinin yanı sıra operasyonel verimlilik ve altyapıdaki iyileştirmeleri de içeriyor. Sürdürülebilir havacılık yakıtının (SAF) üretiminin ve alımının hızlandırılmasının, havacılığın iklim etkisinin azaltılmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

Biometri & Dijital Kimlik

Pandemi vurduğundan beri birçok havayolu şirketi, havaalanı ve devlet kurumu biyometri alanında çalışmalar yapmaya devam etti. Teknolojinin daha güvenli, sorunsuz ve temassız bir yolcu deneyimi yaratma potansiyeli ve rahatlığı, ölçeklenebilirliği ve maliyet etkinliği bu trendi gerçekten hızlandırdı ve 2022’de de devam edecek gibi görünüyor. Daha da önemlisi, yolcuların teknolojinin kabulü de artıyor. IATA’nın 2021 yolcu anketinde bildirdiği gibi, 2019’daki %46’ya kıyasla yolcuların %73’ü biyometrik verilerini havalimanı süreçlerini iyileştirmek için paylaşmaya istekli.

Biyometri uygulaması, hem iç hem de dış hat uçuşlarında yapılan son denemelerle dünya çapında tüm hızıyla devam ediyor…

Temassız Teknoloji ve Dokunmasız Deneyim

Biyometri teknolojisinin en büyük vaatlerinden biri, yolcular için tamamen temassız bir deneyim sunacak olması ve bu da COVID-19 pandemisinin ardından daha çok benimsenmeye başlayan bir yaklaşım. Bu arada, bazı havayolları temassız bir deneyim sunmak ve bir BYOD (kendi cihazınızı getirin) modelini teşvik etmek için uçak içi eğlence sistemlerinde (IFE) güncellemeler yaptı. Ayrıca temassız deneyim vizyonu, havalimanı perakendeciliğinin geleceğini de şekillendiriyor.

Sanal Sıra

Havalimanlarında hızla yükselen bir başka trend de sanal sıra. Sanal sıra, yolcuların fiziksel bir hatta katılmak yerine, havalimanı temas noktalarında sıraya girmek için bir yer ayırtmalarını sağlar. Teknoloji, uzun kuyrukların ortadan kaldırılmasına yardımcı olarak sosyal mesafeyi ve müşteri deneyimini iyileştirebilir.

Dijital İkizler

McKinsey, dijital ikizi “hem dijital hem de fiziksel dünyalardan gelen verileri bütünleştiren, şirketlerin fiziksel dünya eylemlerini gerçekleştirmeden önce sanal simülasyonları çalıştırmasını sağlayan bir fiziksel dünya varlığı veya sürecinin dijital bir kopyası” olarak tanımlıyor. Mesela havalimanı genelinde dağıtılan Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarından beslenen gerçek zamanlı verileri toplar ve bunları okunması kolay biçimlere dönüştürür. Tahmine dayalı analitik kullanımıyla, aynı zamanda, kaynakların daha iyi dağıtılmasını sağlayarak ve maliyet tasarrufu ve gelişmiş hizmet ile sonuçlanan havalimanı topluluğuna uyarılar sağlayabilir.

Otonom Araçlar ve Robotlar

Otonom teslimat robotları, havalimanlarında giderek daha yaygın bir kullanım kazanmaya başladı. Daha akıllı ve geleceğe dönük yer hizmetleri süreçleri yaratma hedeflerinin bir parçası olarak, birçok havaalanı otonom teknolojinin kullanımına yöneliyor.

Özet: Müşteri Deneyimini İyileştirmek

Bu son teknoloji trendlerine odaklanırken, yolcu deneyiminin COVID-19 pandemisinin ardından daha parçalı ve kopuk hale geldiği gerçeğini göz ardı edemeyiz. Sürekli değişen seyahat kısıtlamaları ile birlikte, havayolları ve havaalanları, yolcuları yolculukları boyunca bilgilendirmenin ve daha da önemlisi stressiz bir deneyim sağlamanın bir yolunu bulmakta zorlanıyor gibi görünüyor. Teknoloji ve inovasyon, çözümün yalnızca bir parçasıdır ve iletişim ve birlikte çalışma ile ancak bu problemlerin iyileştirilmesi mümkün olacaktır.