Loader

Akıllı Ultraviyole Sterilizasyon Cihazı

Akıllı Ultraviyole Sterilizasyon Cihazı

THY Teknik İnovasyon Merkezi (Innaviation Center) uçak tuvaletleri için Akıllı Ultraviyole Sterilizasyon Cihazı geliştirdi.

 

Günümüzde yaşanan küresel salgın ile her alanda virüslere karşı korunmanın gerekliliğini artık biliyoruz.

 

Uçuş güvenliğinin önemli olduğu kadar artık bakteri ve virüslere karşı da önlem almanın, daha güvenli ortamlarda bulunmanın gerekli olduğu aşikar. Uçaklardaki tuvaletler ise, bakteri ve virüslerin en çok bulunduğu ve bulaşı riskinin hayli fazla olduğu alanlardan yalnızca biri.

 

IATA’nın yaptığı anketlerde de belirtildiği gibi; bir çok yolcu, özellikle pandemi döneminde kendinden önceki yolcunun bırakacağı viral saçıntı riski sebebiyle uçak içerisindeki tuvaleti kullanırken endişe taşımaktadır.

 

Fakat ya tuvalet, her kullanım sonrası kendi kendini temizlerse?

THY Teknik İnovasyon Merkezi pandemi döneminde bu gerekliliği tespit ederek yaptıkları çalışmalarla, ultraviyole ışınlarıyla patojenleri %99.99 oranında yok eden prototip bir cihaz geliştirdi. Dalga boyu 254 nm olan bu UVC cihaz, uçuş esnasında tuvalet kapısı her kapandığında ve içeride yolcu olmadığı durumda devreye girer ve tuvalet kendi kendini temizler.

Amaç; tuvalet içerisindeki patojenlerin (mikrop,bakteri,virüs,mantar vb) gelişimini ve potansiyel taşıyıcı (yolcu) vasıtasıyla uçak içerisine yayılmasını önlemek için lavabodaki musluk, sabunluk, klozet, ayna, kapı vb yolcunun dokunma ihtiyacı hissettiği tüm yüzeylerde söz konusu zararlı mikroorganizmaları yok etmektir.

Bunun için cihaz, patojenlerde son derece etkili, tuvaletteki riskli alanları görebilen bir UVC ışık kaynağıyla ve yine içerideki her harekete duyarlı hassas ve akıllı sensörlerle donatılmıştır. Cihazın yazılımı İnovasyon Merkezi ekibi tarafından tamamen yerli imkanlarla ve birçok test yapılarak geliştirilmiş olup içeride insan varken kesinlikle çalışmama kurgusu üzerine tasarlanmıştır. Herhangi bir düğme açma kapama vs. efor sarf etmeksizin tüm işlemler otomatik olarak gerçekleşmektedir.

 

Geliştirilen Akıllı Ultraviyole Sterilizasyon Cihazı her uçak tipine uygun olarak her bir tuvalette farklı noktalara konumlandırılmaya müsait kompakt tasarıma sahiptir.

 

Havacılık otoritelerinin kurallarına uygun bir şekilde tuvaletlere entegre edilebilir veya taşınabilir bir şekilde sadece uçuş operasyonu esnasında kullanılabilir.

 

NASA’nın uzayda kullanılan eldiven ve içme suyunu dezenfekte etmek için UV-C teknolojisini kullandığını biliyoruz. Şimdi ise bu teknoloji uçaklarda, tuvaletleri patojenlerden kolaylıkla arındırmak için kullanılabilmektedir.

 

Tüm bu çalışmalarla kullanıcıya pandemi geçtikten sonra da daha güvenli ve daha az endişe taşıyacakları bir tuvalet deneyimi sunulması amaçlanmaktadır.