Loader

Teknolojinin Kalbinin Attığı Yer

Teknolojinin Kalbinin Attığı Yer

F8 Developer Conference, Facebook’un 2014 yılından beri her yıl düzenlediği, Facebook ürünleriyle/nde geliştirme yapan dünyanın her yerinden uygulama geliştiricileri ve yöneticileri ağırlayan bir etkinlik. Biz de, kullanıcılarımızın sorunlarını mesajlaşma platformlarında çalışacak olan chatbotlarla çözmeye çalışan bir ekip olarak, iki büyük mesajlaşma platformuna sahip bu devasa şirketin bu alanlarda ne gibi yenilikler getirdiğini ilk elden görme ve çalıştığımız Facebook ürünlerinin geliştiricileriyle birebir etkileşimde bulunma fırsatını kaçırmak istemedik.

Etkinliğin temelde iki yönü vardı: Birincisi Facebook’un yeni ürünlerini ve mevcut ürünlerle alakalı yenilikleri duyurması, diğeri ise dünyada Facebook ürünleriyle geliştirme yapan geliştiricilere özel konferansların verilmesi. Ancak bu seneki F8 bir açıdan çok daha dikkat çekiciydi: Facebook, geçtiğimiz sene yaşadığı Cambridge Analytica skandalı sonrasında, CEO’su Mark Zuckerberg’ün Kongre’de ifade vermesinden sonraki ikinci büyük etkinliğini yapıyordu ve bu, geçen sene veri gizliliği hakkında verilen sözlerin test edilebileceği ilk büyük etkinlikti. Bunun bilincinde olan Facebook, etkinliğin sloganını da buna göre belirlemişti: “The future is private. (Gelecek özeldir.)”
Kişisel verilerin gizliliği konusuna yapılan vurgular haricinde, etkinliğin en dikkat çekici haberlerinden biri, Facebook’un bünyesinde barındırdığı mesajlaşma uygulamaları olan WhatsApp ve Messenger’ın (Instagram Direct de dahil) birleştirilmesinin resmi olarak duyurulması oldu. Bu yolla bu platformlardan birinin kullanıcısı, örneğin WhatsApp’tan aldığı bir mesajı Messenger’dan görüp oradan da cevaplayabilecek.

Oculus Quest — F8 Developer Conference
Sanal Gerçeklik(VR) pazarına rekor bir Oculus satın almasıyla giren Facebook, geçtiğimiz seneki F8’te yaptığı Oculus Go duyurusundan sonra bu seneki etkinlikte de beklentiyi arttırmıştı. Aylar öncesinden ön satış sırasına girmeye hazır bekleyen Oculus çılgınlarının umutları boşa çıkmadı, ve tahmin edildiği gibi Facebook, Oculus Rift modelinin yeni versiyonu Oculus Rift S ve ilk kez çıkardığı Oculus Quest ile VR dünyasının beklentilerini fazlasıyla karşıladı. Oculus Rift S’ten çok daha fazla dikkat çeken Oculus Quest, VR uygulamalarını çalıştırmak için Rift serisi gibi başka bir bilgisayara ihtiyaç duymaması, tüm uygulamaları kendi içerisindeki işletim sistemi ile çalıştırabilmesi sebebiyle büyük yankı uyandırdı.

Etkinliğin son gününde, etkinliğe katılan havayolu firmalarının temsilcilerine özel bir meet-up planlayan Facebook yetkilileri, havacılık dikeyinde Messenger ve WhatsApp platformlarında verimli chatbotların kullanımının önemine vurgu yaptı. Türk Hava Yolları, Air France/KLM, Lufthansa, Qantas, Singapore Airlines, Swiss, Volaris gibi birçok havayolu firmasının chatbotlarının tartışıldığı ve bilgi alışverişinin yapıldığı bu etkinlik, bu alandaki en iyi uygulamaları öğrenmek ve başarı hikayelerini dünyanın dört bir yanından birçok endüstri lideri ile paylaşmak açısından çok değerliydi.

F8 2019’u genel olarak değerlendirmek gerekirse, Facebook, üzerindeki skandal bulutlarını dağıtmak adına mahremiyete yaptığı vurguları daha da derinleştirirken, bir yandan da yeni teknolojilere liderlik eden şirket imajını da korumaya devam etti. Özellikle açık kaynak projelere verdiği destekler, dünya çapında uygulamaya koyduğu Developer Circles programları da, firmanın profesyonel adaylarının Facebook’a ve yazılım dünyasına potansiyel katkılarına da önem verdiğini vurguladı.