Loader

World Aviation Festival’de Öne Çıkan Başlıklar

World Aviation Festival’de Öne Çıkan Başlıklar

Ekim ayında Amsterdam’da gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük havacılık etkinliklerinden biri olan World Aviation Festival’de havacılık sektöründeki yeni trendler ve sektörün geleceği konuşuldu. Birçok seminer, konferans, panel ve atölye çalışmasının yer aldığı etkinlikte konuşulan başlıca konular şu şekilde oldu;

  • Pandemi sonrası havacılıkta neler olacak? Teknoloji yardımıyla nasıl önlemler alabiliriz?
  • Havacılık seköründe global insan kaynakları yapısı nasıl olmalı? Önemi nedir?
  • Avrupa’daki ekonomik krizden sonra havacılıkta karbon emisyonu alanında ne gibi çalışmalar yürütülebilir?
  • Havayollarının sadakat programlarında “kripto, nft, metaverse” nasıl kullanılacak?
  • Büyük havacılık firmaları inovasyon nasıl yönetmeli?
  • Teknoloji firmalarına yatırım için fonlar nasıl oluşturulmalı?
  • Havaalanları ile havayolları arasında veri paylaşımı nasıl yapılmalı?

Aynı zamanda etkinlikte, dünyanın en büyük havayolları, havaalanları ve seyahat teknoloji şirketleri kendi uyguladıkları iyi projelerden bahsetti. Yolcu deneyimi, satış, bilgi teknolojileri, dijital dönüşüm, sadakat, pazarlama, operasyon, iletişim vb. birçok alanda farklı konulara değindiler.

Bazı uygulama örnekleri;

  • Southwest Business Assist
  • Air France: Supporting Passenger Connections using Digital Mapping
  • Zurich Airport: Personalised App
  • Air New Zealand: Digital Experience
  • Aegan: Customer Emotion Detection
  • Singapur: Kris E-shop
  • KLM Digital Tools
  • AirBaltic: NFT

Festivalden kısa kısa haberler

Wheeltug adlı yeni taxi teknolojisi tanıtıldı. Wheeltug, elektrikle çalışıyor ve uçağın çekici yardımıyla pusback yapılması yerine bu işi uçağın kendi başına yapabilmesini sağlıyor.

Delta Airlines eVTOL yatırım furyasına dahil oldu

Delta Airlines, Joby Aviation’a 60 milyon dolar yatırım yaptığını duyurdu. Bu şekilde Delta Airlines elektrikli dikey iniş kalkış (eVTOL) şirketine yatırım yapan en son yatırımcı oldu. Daha önce American Airlines ile Vertical Aerospace, United Airlines ile de Eve Air Mobility eVTOL yatırımı yapılmıştı. Delta Airlines yatırımlarını 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyor.

Yatırım alan Joby Aviation ise 2009 yılında Kaliforniya merkezli kuruldu ve sessiz, elektrik hava araçları üretiyor. Joby Aviation 2012 yılında NASA, 2019 yılında Toyota, 2020’de Uber ile işbirliği yapmıştı. Ayrıca US Air Force’tan uçabilirlik onayı almış ilk eVTOL firması olmuştu.

Delta Airlines,New York ve Los Angeles’tan başlayarak eVTOL teknolojisini evden-işe taşıma hizmeti olarak kullanmak istiyor. Joby’yi Delta’nın halihazırda olan bilet alma sürecine entegre ederek, müşterilerin direk olarak Joby ile havayoluna taşınmasını hedefliyor. Kullanıcı memnuniyeti açısından vertiporttan (dikey iniş-kalkış yapan araçların yer aldığı havaalanı) havaalanına gidişin 10 dakikaya kadar düşebileceği söylendi. eVTOL hızlı, sessiz ve daha yeşil bir taşıma seçeneğiyle beraber havaalanı çevresindeki trafik sıkışıklığına bir çözüm sunuyor.

İstanbul Havaalanında (IGA) artırılmış gerçeklik

Geçtiğimiz ay Conde Nast Traveller dergisi IGA’yı dünyadaki en iyi havaalanı olarak seçti. 2018’yılında kurulmuş olmasına rağmen ilk 9 ayda 57,6 milyon yolcuğu ağırladı. Havaalanında yer alan en göze çarpan dijital dönüşüm projesi ise artırılmış gerçeklik oldu. IGA uygulamasında yer alan 3 boyutlu CIGA adlı karakter kamera yardımıyla artırılmış gerçeklik olarak erişilebiliyor. Yolcular havaalanında ilerledikçe CIGA onlara özel fırsatları gösteriyor böylece müşterilerin fırsatlardan haberleri oluyor. Asıl amaç yolcuların havaalanında geçirdiği zamanı özel bir deneyim haline getirerek alışveriş yaparak daha ilgi çekici hale getirmek. IGA dünyanın en teknolojik havaalanı olma konusunda çalışmalarına devam edeceğini ve müşteri odaklı bir yaklaşım izleyeceğini bildiriyor.

Emirates, Metaverse’ü kullanıyor

Emirates, seyahat sektöründe gerçekleşen artıştan dolayı yüksek sayıda kabin görevlisi aldı, görevlilerin yetiştirilmesi konusunda kullanılmak üzere ise bir çözüm buldu. Emirates’in COO’su Metaverse sayesinde gerçek benzeri senaryoların simülasyon edilebileceğini vurguladı. Gelecek yıl 4000 kabin memurunun Metaverse’te eğitilmesi planlanıyor. Metaverse eğitimleri, hava aracını tahliye etme, mecburi iniş ve medikal acil durum senaryoları için destekleyici nitelikte olacak. İleri dönük olarak ise Emirates NFT ve metaverse deneyimlerini duty-free shopping, koltuk seçme, otel ve havaalanı turunu kapsamında kullanıcılara açmak istiyor.

Saudia, eVTOL firması olan Lilium ile anlaştı

Alman merkezli hava taksi geliştirici firması olan Lilium ile Saudia, Suudi Arabistan’da eVTOL araçları için operasyon ağı oluşturulması konusunda anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre yapılan ağda bir noktadan diğer noktaya elektrikli hava aracı kullanılarak Saudia’nın merkezlerine business class müşterileri taşıyacak. 100 adet hava aracı alınacak olup, sertifikalama sürecinde de yardımcı olunacak. Bu anlaşmayla beraber Saudia, Ortadoğu’da Lilium’un hava araçlarını alan ilk firma oldu.