Loader

McKinsey’e Göre Önümüzdeki On Yılı Şekillendirecek On Teknoloji Trendi

McKinsey’e Göre Önümüzdeki On Yılı Şekillendirecek On Teknoloji Trendi

Teknoloji sektöründeki değişimin hızı her zaman çok aktif olmuştur. Amerikalı danışmanlık şirketi McKinsey’e göre, önümüzdeki on yılda, önceki 100 yılda gerçekleşenden çok daha fazla teknolojik ilerleme yaşayacağız.

Ancak bu değişikliklerden hangilerinin hayatımıza ciddi etki edeceği, hangilerinin ise pek meyve vermeyeceği ve unutulacağı esas merak edilen konu. Bu yazıda McKinsey’e göre dünya çapında yatırımcıların ve teknoloji uzmanlarının dikkatini çeken, ekonomi ve günlük hayatımızı en çok etki edecek en iyi on teknolojiyi bulabilirsiniz.

  1. Süreç Otomasyonu ve Sanallaştırma

Süreç otomasyonu ve sanallaştırma teknololojilerinde seviye atlandıkça ve kullanımı arttıkça, mevcut tüm iş faaliyetlerinin yaklaşık yarısı önümüzdeki birkaç on yıl içinde otomatikleştirilebilir.

McKinsey, “2025 yılına kadar 50 milyardan fazla cihaz Endüstriyel Nesnelerin İnterneti’ne (IIoT) bağlanacak” diyor. Robotlar, otomasyon, 3D baskı ve daha fazlası yılda yaklaşık 79,4 zettabayt veri üretecek.

  1. Bağlantının Geleceği

5G ve IoT tarafından desteklenen daha hızlı dijital bağlantılar, ekonomik faaliyetlerin kilidini açma potansiyeline sahiptir. Öyle ki, “mobilite, sağlık, üretim ve perakende alanlarında daha hızlı bağlantıların uygulanması, küresel GSYİH’ yı 2030 yılına kadar 1,2 trilyon dolar arttırarak 2 trilyon dolara çıkarabilir”. 5G ve IoT, önümüzdeki on yılda en çok izlenen teknoloji trendlerinden biri olacak.

“Çok daha fazla ağ kullanılabilirliği ve kapasitesi, üretimin dijitalleştirilmesinden (mobil araçların, makinelerin ve robotların kablosuz kontrolü yoluyla) merkezi olmayan enerji dağıtımına ve uzaktan hasta izlemeye kadar iş ortamında geniş değişimlere yol açacak.”

  1. Dağıtılmış Altyapı

2022 yılına kadar şirketlerin %70’i, dağıtılmış BT altyapısının bir parçası olarak hibrit bulut veya çoklu bulut platformlarını kullanacak. Bu, veri ve veri işlemenin bulutta yapılabileceği ve bu sayede cihazlar tarafından daha hızlı erişilebilir hale getirilebileceği anlamına gelir.

McKinsey, “Bu teknoloji trendi, şirketlerin hızlarını ve çevikliklerini arttırmalarına, karmaşıklığı azaltmalarına, maliyetlerden tasarruf etmelerine ve siber güvenlik savunmalarını güçlendirmelerine yardımcı olacak” diyor.

  1. Yeni Nesil Bilgi İşlem

McKinsey, gelecek nesil bilişimin “bilimi ve toplumu yıllardır rahatsız eden sorunlara yanıt bulmaya yardımcı olacağına ve işletmeler için benzeri görülmemiş yeteneklerin kilidini açacağına” inanıyor.

Kuantum Yapay Zekadan, tamamen otonom araçlara kadar bir dizi geniş kapsamlı gelişmeyi içerir ve bu nedenle tüm kuruluşlar için acil bir endişe olmayacaktır. McKinsey, “Yeni nesil bilgi işlem için hazırlanmak, birinci dalga bir sektörde (finans, seyahat, lojistik, küresel enerji ve malzemeler ve gelişmiş endüstriler gibi) olup olmadığınızı veya “işinizin ticarete bağlı olup olmadığını belirlemeyi gerektirir” diyor.

  1. Uygulamalı Yapay Zeka (YZ)

Yapay Zeka, en büyük teknoloji trendlerinden biridir. Henüz yapay zeka gelişiminin ilk günlerindeyiz. Teknoloji daha karmaşık hale geldikçe, kalıpları tanımak için eğitim makineleri gibi teknoloji tabanlı araçları daha da geliştirmek ve ardından tespit ettiklerine göre hareket etmek için uygulanacaktır.

2024 yılına kadar, insanların bilgisayarlarla olan etkileşimlerinin %50’sinden fazlasının arkasında yapay zeka tarafından oluşturulan konuşmalar yer alacak. Şirketler hala yapay zekayı etkili bir şekilde kullanmanın yollarını arıyor, Yapılan araştırmada şöyle bildiriliyor: “Etkili ve tekrarlanabilir bir şekilde uygulandığı takdirde herhangi bir şirket AI’dan iyi bir değer elde edebilirken, henüz anketi cevaplayanların dörtte birinden azı önemli sonuçlar aldıklarını bildiriyorlar.”

  1. Programlamanın Geleceği

Sinir ağlarının ve makine öğreniminin kod yazıp yeni yazılımlar oluşturduğu Yazılım 2.0’a hazır olun. McKinsey’e göre, “Bu teknoloji trendi, veri açısından zengin, yapay zeka güdümlü yeni uygulamaların hızla ölçeklenmesini ve yayılmasını mümkün kılıyor”.

Bu gelişme ile yazılım uygulamalarının bugün mevcut olan her şeyden çok daha güçlü ve yetenekli hale getireceğini görebiliyoruz. Ancak aynı zamanda mevcut yazılım ve kodlama süreçlerinin standartlaştırılmasını ve otomatikleştirilmesini de mümkün kılacaktır.

  1. Güven Mimarisi

2019’da 8,5 milyardan fazla veri kaydının güvenliği ihlal edildi. Siber güvenlikteki ilerlemelere rağmen, suçlular çabalarını iki katına çıkarmaya devam ediyor. Büyüyen bir teknoloji trendi olan güvenlik mimarileri, siber suçlarla mücadelede yardımcı olacaktır.

Güven mimarisi oluşturmaya yönelik bir yaklaşım, blok zinciri gibi dağıtılmış hesap defterlerinin kullanılmasıdır. McKinsey’e göre, “Güven mimarileri, ihlal riskini düşürmenin yanı sıra, güvenlik düzenlemelerine uyum maliyetini düşürür, siber güvenlikle ilişkili işletim ve sermaye harcamalarını düşürür ve örneğin alıcılar ve satıcılar arasında daha uygun maliyetli işlemlere olanak tanır,”

  1. BiyoDevrim

Biyolojik alanında sağlıktan, tarıma, tüketim mallarından, enerjiye kadar ekonomilere ve yaşamlarımıza etki edecek bir çok gelişme var.

Yapay zeka, otomasyon ve DNA dizilimi ile desteklenen biyo devrim, gen tedavileri, kişiselleştirilmiş ilaçlar, gıda ve egzersiz konusunda genetiğe dayalı yol göstericiliğin gelişmesini vaad ediyor.

Bu teknoloji trendleri yeni pazarlar yaratacak ama aynı zamanda bazı önemli etik soruları da gündeme getirecek. Kurumlar bu bilimi ne kadar anladıklarını değerlendirmeleri ve biyolojik teknolojilere ve yeteneklere tahsis etmek için ihtiyaç duydukları kaynakları ve bunları mevcut Ar-Ge’lerine entegre edip etmeyeceklerini veya bu alandaki startup’larla ortak olup olmayacaklarını belirlemeliler

  1. Yeni Nesil Malzemeler

Malzeme bilimindeki gelişmeler, ilaç, enerji, ulaşım, sağlık, yarı iletkenler ve imalat dahil olmak üzere birçok sektörü dönüştürme potansiyeline sahiptir. Bu tür malzemeler arasında, inanılmaz inceliğine rağmen çelikten yaklaşık 200 kat daha güçlü olan, bal peteği kafes konfigürasyonunda düzenlenmiş tek bir karbon atomu tabakası olan grafen bulunur. Aynı zamanda çok verimli bir iletkendir ve yarı iletken performansında devrim yaratmayı vaat eder.

McKinsey, “Geniş bir ürün ve hizmet yelpazesinin ekonomisini değiştirerek, henüz dokunulmamış birçok uygulama alanında önemli ölçüde daha yüksek verimliliğe sahip yeni nesil malzemeler, endüstri ekonomisini değiştirebilir ve içindeki şirketleri yeniden yapılandırabilir” diyor.

  1. Temiz Teknoloji Trendlerinin Geleceği

Yenilenebilir enerji, daha temiz/daha yeşil ulaşım, enerji verimli binalar ve sürdürülebilir su tüketimi, temiz teknoloji trendlerinin merkezinde yer alıyor. Temiz teknolojiyle ilişkili maliyetler düştükçe, kullanımları daha yaygın hale geliyor ve artan sayıda endüstride etkisi hissediliyor.

McKinsey, “Şirketler, teknoloji geliştirme, tedarik, üretim ve maliyet düşürme ile ilgili operasyonel iyileştirme programları tasarlayarak ortaya çıkan iş kurma fırsatlarına ayak uydurmalı” diyor

Araştırmanın detaylarına keşfet linkinden ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://www.mckinsey.com/business-functions/mckinsey-digital/our-insights/the-top-trends-in-tech