Loader

Yapay Zeka’dan Asistan Olur Mu?

Yapay Zeka’dan Asistan Olur Mu?

Yapay zekalı asistanlar nedir?

Basitçe açıklamak gerekirse, yapay zekalı asistanlar, insanların yazılı veya sesli komutlarına otomatik olarak insana benzer cevaplar üreten programlardır. Bu programlar, önceden belirlenen basit kurallar çerçevesinde yanıt sağlayan sohbet robotlarından ziyade, öneri sunabilen, özet çıkarabilen, sizi anlayan ve dokümanlarınızı okuyabilen yetenekli robotlar olarak ortaya çıkmaya başladı.

Bu teknolojiyi firmalar nasıl kullanıyor?

Expedia adlı seyahat firması bu konuda başarılı bir kullanım örneği olarak gösterilebilir. Expedia’nın ChatGPT’yi kullanarak oluşturduğu sohbet robotu, kullanıcıların sohbetlerinden yola çıkarak seyahat lokasyonu, otel, uçuş ve benzeri konularda kullanıcılara öneri sunabiliyor. Buna benzer olarak Salesforce’un iş iletişim platformu olan Slack, kullanıcılarına geçmiş konuşmalar hakkında bilgi sağlama, önemli kısımları işaretleme ve sohbet özetleme imkanı sunuyor. Diğer taraftan dil öğrenme uygulaması Duolingo, ChatGPT aracılığı ile kullanıcılarına sohbet üzerinden dil öğretiyor ve kişinin sohbet esnasında yaptığı hataları açıklayarak kullanıcıların hatalarıyla ilgili ek sorular sormasına olanak tanıyor. Böylece Duolingo, daha önce sağlayamadığı yeni bir hizmeti sohbet asistanı sayesinde müşterilerine sağlamış bulunuyor.

Kurumsal sohbet robotu hizmetleri sağlayan hangi firmalar var?

Sohbet robotu denilince akla gelen ilk isim ChatGPT olsa da, kurumsal amaçla kullanılmak üzere sohbet robotu sunan birçok farklı seçenek bulunuyor.  Sizler için bazı sohbet robotu hizmeti sağlayan firmaları derledik:

  • Getguru: Yüklediğiniz metinleri yerel bir veritabanında tutabilen ve bu verilere dayanarak sorularınza yanıt veren sohbet robotu sağlıyorlar.
  • Glean: Outlook, Slack gibi bilgi kanallarınızda bulunan verileri kullanarak işle ilgili sorularınıza doğal dil işleme yetenekleriyle yanıt veren bir platform.
  • Otter.ai: Bu robot toplantılarınıza katılıp toplantınız hakkında sohbet edebilmenizi sağlıyor.
  • Pryon: Binlerce dokümana erişim sağlayabilen ve bu verileri temel alarak sorularınıza yanıt veren bir sohbet robotu.
  • Holler: Anket oluşturup anketinize verilen cevaplar hakkında soru sorabilmenizi sağlıyor.
  • Hebbia.ai: PDF, Powerpoint, Excel gibi çeşitli formatlardaki verileri analiz ederek karmaşık sorularınıza yanıt verebilen bir karar destek robotu.
  • Raffle.ai: Şirket verinizi analiz ederek içgörüler sağlayan bir asistan.
  • Sinequa: İşyeri içinde aradığınız bir sorunun cevabını doğal dil aracılığı ile bulabilen bir platform.

Bu firmaların yanı sıra, büyük dil modellerini kullanan teknolojilerin yaygınlaşmasıyla birlikte, sohbet robotu hizmeti sunan şirket sayısı da hızla artmaktadır ve her geçen gün yeni çözümler sunan sohbet robotu asistanları ortaya çıkmaktadır.

Bu teknolojiyi Türk Hava Yolları olarak nasıl kullanabiliriz?

Sohbet robotları özet bilgiye hızla erişilmesi gerektiği durumlarda çok kullanışlıdır.

Örneğin:

  • DDMS üzerindeki tüm prosedürleri bilen biriyle sohbet edebildiğinizi hayal edin. Şirket içinde bir konu ile ilgili süreç akışını veya kurallarını merak ettiğinizde, uzun süre araştırma yapmak yerine, böyle bir asistana soracağınız tek bir soruyla aradığınız bilgiye nokta atışı erişebilirsiniz.
  • Binlerce sayfalık Ground Operations Manual / Yer Hizmetleri El Kitabı dokümanları içerisinde yer alan kuralları bilmesi beklenen handling firması çalışanları, operasyon esnasında ihtiyaç duydukları bilgiye, bu detaylarla eğitilmiş bir yapay zekâ asistanına sorarak hızlı bir şekilde ulaşabilirler.
  • İstasyon Bilgi Sistemi (IBS) gibi sistemler üzerindeki verilerle eğitilmiş bir yapay zekâ asistanı sayesinde, uçtuğumuz bir destinasyon hakkında iletişim bilgileri, personel listesi, handling firması gibi bilgilere hızlı ve kolay bir şekilde erişebiliriz.
  • Rezervasyon ve biletleme konularında; bagaj hakları, evcil hayvan taşıma kuralları, özel istekler, iptal ve iade kuralları gibi tüm bilgileri içeren online bilgi kütüphanelerimizle bir yapay zekâ asistanını eğitebiliriz. Bu asistan, yolcularımıza, çağrı merkezi çalışanlarımıza, satış ofislerimize ve acentelerimize destek sağlayabilir.
  • Görev Tanımları sisteminde yer alan, kurum içerisindeki tüm rollerin görev tanımları ve sorumluluklarına dair bilgilerle bir yapay zekâ asistanını eğitebiliriz. Bu sayede, kurum çalışanları herhangi bir konunun kimin görev alanına girdiğini öğrenmek istediklerinde, bu asistana başvurarak hızlı ve kolay bir şekilde bilgi alabilirler.
  • Kurum içinde yürüttüğümüz geçmiş projelerle ilgili fizibilite çalışmaları, proje ekipleri, teknik detaylar, ilerleme raporları ve en önemlisi de “öğrenilen dersler” gibi önemli tarihsel bilgileri bir yapay zekâ asistanına öğretebiliriz. Bu şekilde eğitilmiş bir asistan, yeni projelerde geçmiş projelerle ilgili özet bilgi sağlayabilir ve değerli önerilerde bulunarak etkili bir mentor görevi görebilir.
  • Kurum içindeki toplantılarda konuşulanlar ve alınan kararlarla sürekli güncellenen bir yapay zekâ asistanı oluşturabiliriz. Bu asistan, herhangi bir konuda kurumdaki güncel kararları ya da eğilimleri sorgulamak istediğimizde bilgi sağlar. Ayrıca, alınan yeni kararların önceki kararlarla uyumlu olup olmadığını kontrol eder ve bize uyarıda bulunabilir.
  • Müşteri şikâyeti durumunda, müşterinin geçmiş bilgileri hızlıca bir yapay zekâ sistemi tarafından analiz edilebilir. Bu sistem, müşteri ve şikâyeti hakkında özet bilgi sağlayarak, şikayetlerin daha hızlı çözülmesine yardımcı olur.
  • Bu kolaylıklar sadece personele değil, yolculara da fayda sağlar. Yolcular, bagaj kurallarını sorgulayabilir, gidecekleri bölge ile ilgili süreçleri öğrenebilir ve ana dillerinde bir sohbet robotu ile bilgi alabilirler, bu da müşteri memnuniyetini artırır.

 

Bu teknolojilerin hala gelişim sürecinde olduğunu ve zamanla daha verimli kullanım senaryolarının belireceğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Karmaşık analizler ve karar verme süreçlerinde yardımcı olacak bir seviyeye ulaşmaları kaçınılmaz görünüyor.

Sizler de aklınıza gelen kullanım senaryolarını lütfen bizlere iletin. Birlikte yüz yüze değerlendirelim 🙂

Kurumsal bilgileri sorabileceğimiz bir yapay zekalı sohbet robotu nasıl kurulabilir?

Şirket kaynakları ile çalışan bir sistem kurulurken OpenAI API’ları gibi şirket verisinin dışarı kurumlara gönderildiği hizmetlerin kullanılması bilgi güvenliği açısından uygun olmayacaktır. Bu sebeple GPT4ALL, Vicuna, WizardLM gibi kendi sunucularımızda çalışabilecek açık kaynaklı büyük dil modellerinin kullanıldığı kuruma özel bir sohbet robotunun üretilmesi gerekecektir. Şu an yerel sunucularda çalışabilen sistemler şu şekilde çalışmaktadır:

Öncelikle dokümanlarınız Huggingface Embeddings ve benzeri Python kütüphaneleri aracılığı ile vektörize edilerek depolanması gerekecektir. Sorunuz sorulduğunda Langchain isimli Python kütüphanesi, sorulan soru ile depolanmış veriler arasından en ilgili olan kısımları bulup dil modeline sorunuzu ve bulunan parçaları besler. Dil modeli sonrasında sizin verinizi ve sorunuzu kullanarak istenilen cevabı verir. Bu konu ilginizi çekiyorsa yakın zamanda popülerleşmiş olan PrivateGPT ve localGPT isimli GitHub projelerini inceleyebilirsiniz.

ByteSizedThumbnail--1200---800-px---10-