Loader

Ericsson 10 Hot Consumer Trends 2030

Ericsson 10 Hot Consumer Trends 2030

Nesnelerin İnterneti, AR, VR ve Yapay Zeka gibi teknolojiler hakkında bir çoğumuz bilgi sahibiyiz, peki sırada ne var? Gelecekte hangi teknolojiler gündemimizde olacak? Konuyla ilgili araştırmalar gerçekleştiren Ericsson, 10 Hot Consumer Trends 2030 Raporu’nu yayınladı.

Gelecekteki 10 teknoloji trendinin ele alındığı raporu sizler için derledik.

Internet of senses – Duyuların internetine hoş geldiniz

5G – duyuların interneti ile hayalleri gerçekleştirme

Günümüzde teknoloji genellikle görme ve işitme olmak üzere iki duyu ile etkileşim halinde. Rapora göre teknoloji 2025 yılına kadar tüm duyu organlarımız ile etkileşime girebilecek ve 2030 yılına kadar düşüncelerimizi dijital olarak iletebilme yeteneğine sahip olacağız. Aslında tüm duyularımızı çevrimiçi olarak kullanabilme yeteneğine sahip olmak çok uzağımızda değil.

Tüketiciler duyuların internetini bekliyor

Yapılan araştırmalara göre tüketicilerin %81’i bu duruma sıcak yaklaşıyor.

Trend 1: Your brain is the user interface

2030’a kadar teknoloji, düşüncelerimize yanıt verecek ve hatta bunları başkalarıyla paylaşacak.
Beyni bir arayüz olarak kullanmak, klavyelerin, farelerin, oyun kumandalarının ve kullanıcı arayüzlerinin sonu anlamına gelebilir. Kullanıcının yalnızca komutları düşünmesi gerçekleşmesi için yeterli olabilir. Örneğin akıllı telefonlar dokunmatik ekranlar olmadan da çalışabilir.

Bu yeteneklerle, bugün neredeyse hayal bile edilemeyen birçok uygulama oldukça basit hale geliyor. Hiç yolda karşılaştığınız sizi tanıyormuş gibi görünen, ancak sizin hatırlayamadığınız birileri oldu mu? AR gözlükleri 2030 yılına kadar bu sorun ortadan kaldıracak, çünkü AR gözlükler kişiler hakkında isimleri veya daha önce nerede tanıştığınız gibi bilgileri gösterecek.
Bu düşüncelerimizin teknoloji tarafından tamamen erişilebilir olacağı anlamına geliyor.

Trend 2: Sounds like me

2030 yılına kadar tüketiciler, yalnızca duyduklarını değil, başkalarının onlardan duyduklarını da tamamen kontrol altında tutmayı hedefliyor. Tüketiciler, çevredeki sesleri istedikleri gibi şekillendirebilecek ve artık istenmeyen ortam seslerine maruz kalmaktan kurtulacaklar.
Gelecekte bu sistem yabancı diller için de kullanılacak. Her 10 kişiden 7’si, dilleri otomatik ve kusursuz bir şekilde çeviren kulaklıklara sahip olmayı istiyor. Bu tür kulaklıklarla dünyadaki herhangi birini, herhangi bir dilde arayabilir ve rahatça anlaşabilirler.

Duyduklarımızı aktif olarak kontrol etmek, birçok kişi tarafından olumlu karşılanıyor; Kişilerin Yüzde 54’ü, kalabalık bir otobüsteyken yalnızca istediklerini duymalarını sağlayan dijital bir ses balonu oluşturma yeteneğine sahip olmayı istiyor.

Trend 3: Any flavor you want

Video verileri bugün en çok çevrimiçi trafiği oluşturuyor. Ama görmek her zaman doğru değildir, görünüş aldatabilir. Bu nedenle dünyaya yeni gelen bebekler, bir nesneyi içgüdüsel olarak ağızlarına götürerek öğrenirler.

Yediğiniz yemeği dijital olarak zenginleştiren bir cihaz olduğunu hayal edebiliyor musunuz? Böylece her istediğimiz tadı alabilir miyiz? 2030 yılına kadar tüketicilerin yüzde 44’ü bunun mümkün olmasını bekliyor. Bu, sağlıklı yiyecekler yememizi sağlayarak sağlığımız üzerinde büyük etkilere sahip olabilir.

Trend 4: Digital aroma

Şu anda kokuyu dijital olarak iletmek imkansız ancak bunun gelecekte değişmesi bekleniyor. Koku alma duyumuzun 2030 yılına kadar internetin önemli bir parçası olacağını tahmin ediyor. Her 10 kişiden 6’sı dijital olarak ormanları veya kırları ziyaret edebilmeyi ve bu yerlerin tüm doğal kokularını deneyimlemeyi bekliyor.

Trend 5: Total touch

Tüketiciler, her şeye, her yere, tamamen dijital olarak dokunabilmeyi istiyor.
Dijital dokunuş, oyun kumandanızdan veya mevcut VR sistemlerinin sunduğu deneyimin ötesine geçecek şekilde tasarlanıyor. İleride, insanlar dijital dokunuşu sadece ellerinde değil tüm vücutlarında hissedebilecekler.

Trend 6: Merged reality

Rapora göre fiziksel ve sanal gerçeklikler 2030 yılına kadar birbirinin yerine geçebilir. Ankete katılanların yarısı 2030 yılına kadar fiziksel ve dijital gerçeklik arasındaki farkın neredeyse tamamen ortadan kalkacağını düşünüyor. Birleştirilmiş gerçekliklere olan ilgi, her beş AR ve VR kullanıcısından dördünün bu teknolojilerin üç yıl içinde internet kadar yaygın olarak kullanılacağına inandığını gösteriyor.

Bu türden ilk birleştirilmiş görsel deneyimin tüketiciler tarafından oyun alanında olacağı tahmin ediliyor. Ankete katılan her 10 kişiden 7’sinden fazlası, 2030 yılına kadar VR oyun dünyalarının fiziksel gerçeklikten ayırt edilemez görüneceğine inanıyor.

Trend 7: Verified as real

Tüketicilerin yarısı, 2030 yılına kadar bir duyular internetinin, fiziksel ve dijital gerçekliklerin birleştiği noktaya ilerleyebileceğine inanıyor. Dijital dünya, fiziksel dünya kadar gerçek olarak algılandığında gerçek ve sahte algımıza ne olacak?

Trend 8: Post-privacy consumers

Araştırmaya katılanların yarısı dijital veri yasalarının genel ve özel veri kullanımını açıkça düzenlemesini ve böylece gizlilik endişelerinin ortadan kalkmasını bekliyorlar. Öte yandan, yüz tanıma gibi teknolojilerin mahremiyet kavramı ortadan kalktığı ölçüde her yerde kullanılacağına da inanıyorlar.

Trend 9: Connected sustainability

Dijital olarak herhangi bir yerde “olma” yeteneği, bize çok zaman kazandırabilir. Her 10 kişiden 6’sı duyulara dayalı hizmetlerin internetinin toplumu çevresel açıdan daha sürdürülebilir kılacağını düşünüyor.

Duyuların internetinin yeni seyahat ve işe gidip gelme alışkanlıklarını değiştirmesi bekleniyor. Ankete katılanların yüzde 57’si, çalışmanın ve sosyalleşmenin tamamen sanal olarak yaygın olacağını tahmin ediyor. Ayrıca, yüzde 55’i uzaktan sağlık, eğitim ve çalışmanın, fiziksel seyahatin daha az gerekli olduğu bir noktaya geleceğini öngörüyor.

Trend 10: Sensational services

Tüm duyuları kapsayan hizmetlerin günlük hayatı dijitalleştirmesi bekleniyor.
Bu çalışmada tüketiciler, önümüzdeki on yılda dokunma, tatma, koku alma ve daha fazlasıyla tamamlanan dijital ses ve görüntünün, fiziksel durumdan ayırt edilemez olduğunu düşünüyor.