02 Ara Big Bang Start-up Challenge 2021
İTÜ ARI Teknokent’in Kuluçka Merkezi İTÜ Çekirdek tarafından gerçekleştirilen Big Bang Start-up Challenge bugün gerçekleşen Demo Day ile mezunlarını verdi. Bu sene 10. yılını kutlayan Big Bang Start-up Challenge sahnesinde 20 girişimin sunumlarını izleme fırsatı yakaladık.
Etkinlik, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş’ın İTÜ ARI Teknokent ve İTÜ Çekirdek’in önümüzdeki süreçteki hedeflerine değinen açılış konuşması ile başladı. Serdar Kuzuloğlu’nun sunuculuğu üstlendiği Big Bang Start-up Challenge’da sunum yapan 20 girişimin yanı sıra 83 girişim de sanal fuaye alanında katılımcılarla buluştu.
Big Bang Start-up Challenge’da finalist olan ve sahneden sunum yapan 20 girişim şu şekilde:
ParlaPharma: COVID-19 tedavisinde kullanılmak üzere antiviral etkili akciğer hedefli inhalasyon ilaçlar geliştiriyor. Tedavisi olmayan hastalıklara inovatif yaklaşımlarla hastalara şifa sağlayacak ilaçların piyasaya sunulması konusunda faaliyet gösteriyor. Operasyon, laboratuvar ortamında teknoloji geliştirilmesinden nihai ürüne dek tüm süreçleri kapsıyor.
Lugath: Yüksek hacim ve sıklıkta makine çevirisi ihtiyacı olan dijital platformlara, bilinen en iyi makine çevirisi deneyimini 4’te 1’i fiyatla sunabilen proaktif bir SaaS platformdur. Girişim, doğal dil işleme yöntemlerini kullanan yapay zeka servisleri sayesinde MT Engine Benchmarking yaparak endüstri ve dil çiftinde makine çevirisi hizmetini tespit edebiliyor. File-level translation konseptini tüm makine çevirisi sistemleri ile entegre hale getiriyor. Automated translation memory sayesinde yüzde 75’e varan maliyet avantajı yaratıyor ve çeviri hızını artırıyor.
Swarmnect: Otomotiv, lojistik, sigorta ve haritacılık gibi birçok sektörün süreç optimizasyonu ve servis kalitesi artırımı için ihtiyaç duyduğu yol verisini, istenilen bölgelere özel olarak toplar ve geliştirilen yapay zeka algoritmaları ile işleyerek değer üretiyor.
Jeli.ai: Yeni nesil ses ve konuşmaya dayalı yapay zeka desteği ile tüm kanallardan gelen konuşmaları otomatikleştirir, maliyetleri düşürür ve müşteri dönüşüm oranını arttırırken, bu platformu servis olarak sunuyor.
Esular: Kablosuz ve pilli tam otomatik IoT yapılı akıllı sulama sistemi alt yapısı ile çiftçileri, uygulayıcıları ve üreticileri bir araya getirirken, etkin akıllı sulama çözümü sunuyor. Kablosuz, pille çalışan vana ve sensörler ile merkez kontrol ünitesinden oluşan donanım ürünlerine ve bunları mobil ve web uygulama ile yöneten yazılım ürünlerine sahip. IoT yapılı sistemimiz ile tarımsal, peyzaj ve özel sulama alanları için sensör destekli etkin, kablosuz, otomak, akıllı sulama çözümü sağlıyor. Ürünler pilli ve kablosuz şekilde çalışıyor. Bu sayede pratik kurulum ve kullanım imkanını çok uygun maliyetle sağlayarak akıllı sulama altyapı hizmeti sunuyor.
Sweephy: Genelleştirilmiş otonom veri temizleme ve düzenleme hizmeti veren bir yazılımdır. Gelebilecek farklı kaynak ve formattaki verilerin otonom bir şekilde temizlenmesini sağlıyor. Veri kaynağı fark etmeksizin, veri bilimcileri manuel işlemlere tabi tutmadan (kod yazma, kural oluşturma) otonom bir şekilde verilerin düzenlenmesini ve analize uygun hale gelmesini sağlıyor.
Advoard Robotics: Otonom filo robotlar ile otomotiv, e-ticaret ve lojistik sektörlerinde dinamik koşullara uygun iş birlikçi çözümler üretiyor. Ürettiği robotlar filo halinde hareket ederek çalışanlarla iş birlikçi şekilde siparişler üzerinden gelen ürünleri WMS (Warehouse Management System) ile entegre şekilde ürünlerin adreslerine giderek ürünlerin robota yüklenip taşınması ile problemi çözüyor.
Sensiball VR: Sporcuların teknik ve bilişsel yetkinliklerini analiz eden, onlara antrenman programları sunan ve VR’da yaptıkları vuruşları hissetmelerini sağlayan giyilebilir haptik teknolojisi içeren bir sanal futbol antrenman platformudur. Sensiball VR, teknik yeteneği analiz eder. Kişiye özgü gelişim programı önerir. Platformdaki diğer oyuncularla gelişiminizi kıyaslama imkanı sunar.
Beeplant: İnsan ve arı sağlığını koruyan, tek tuşla arı sütü üretimi ve larva transferi sağlayan modüler kovan sistemidir. Girişim, arı sağlığını korurken arıcıların iş yükünü azaltan görüntü işleme ile en sağlıklı larvaların seçilip insan eli değmeden aktarılmasını sağlayan tam otomatik arı sütü üretim makinesi geliştiriyor.
Datasance: IIoT Fog bilişim ve dijital ikiz platformu PoT (Platform of Things) ile yapay zekayı verinin üretildiği noktaya taşımayı mümkün kılar ve modern veri odaklı dönüşüm senaryolarının hayata geçirilmesini sağlıyor.
İyiEkim Myco: Çevre kirliliğine ve karbon salınımına yol açan petrol bazlı malzemelerin kullanımını azaltmak için mantar misellerini kullanarak doğada kısa sürede tamamen çözünebilen kompozit malzemeleri tasarlayıp, üretiyor.
Surfvis: Üretilen parçaların yüzey anomalilerini yapay zeka modelleriyle tespit edip kusurlu ürünlerin müşteriye gitmesini engelliyor. Otomotiv ve beyaz eşya sektörü başta olmak üzere üretimdeki parça yüzeylerinde oluşan istenmeyen çizik, göçük, yırtık, delik, çukur gibi anomalileri deflektometri ve derin öğrenme teknikleri ile çok yüksek hassasiyetle ve hızlı bir şekilde tespit ediyor.
Deepsport: Telefon kamerası karşısında yapılan egzersizlere, yapay zeka ile anlık geri bildirimler veren bir mobil fitness uygulamasıdır.
Mantiscope: Kan hastalıklarının ön tanısında kullanılabilen, mikroskopi ve kolay paylaşım için buluta bağlı uygun maliyetli biyolojik numune tarayıcıları içeren yapay zeka tabanlı bir kan analizi hizmeti sunuyor. Mantiscope yenilikçi Tıbbi Tanı cihazları alanında çalışan; bulut, IoT ve yapay zekâ çözümlerini maliyetetkin olarak birleştirerek kullanıcıya çözümler sunan bir yazılım firmasıdır.
Kozalak: Orman yangınlarını büyümeden tespit eden, hava kalitesi ve gürültü ölçümü yapabilen, zehirli ve yanıcı gaz algıladığında yetkilileri uyaran bir IoT sistem çözümüdür.
Steer-By-Wire: Direksiyon ile tekerlek arasındaki tüm gereksiz mekanik bağlantıları kaldırarak, sensörlerin yanı sıra direksiyona ve direksiyon dişlisine motorlar eklenmesini ve böylece arabaların uçaklarda olduğu gibi yalnızca dijital bilgi ile sürülmesini sağlıyor.
Epicrone Technology: Bir inşaatın plandan yıkıma kadar hayat döngüsündeki tüm süreçlerini gerçek zamanlı izlenebilir, raporlanabilir, gerçek zamanlı veri ile yönetilebilir hale getiren bir bulut yazılım ve dijital ikiz çözümüdür.
Evodice: Evodice, kutu oyun sektörünün dijitalleşme ihtiyacını karşılamak üzere tasarlanan elektronik bir cihazdır. Evodice, oyun yapısını ve geleneğini bozmadan, oyuncunun alışkanlıklarını değiştirmeden piyasadaki tüm kutu oyunlarını tek bir dijital küpün içine toplayabildiği gibi bir mobil uygulama ile programlanabilmesi ve özelleştirilebilmesi sayesinde kutu oyun tasarımı sürecindeki sınırlamaları da kaldırır, Karmaşık yapıda algoritmaların kullanılabilmelerine imkan vermesiyle kutu oyun tasarım sürecini video oyun tasarım sürecine yaklaştırarak, kutu oyun tasarımcılarının hayal güçlerini serbest bırakabilmelerine imkan verir.
Kidolog.com: Ebeveyn adayları ve ebeveynlere gebelik öncesi, gebelik sırası ve sonrasında çocuk gelişimi ve ilgili alanlarda ihtiyaç duyabilecekleri uzman desteğini sağlayan online danışmanlık platformudur. Kidolog çocuk gelişim uzmanları, psikologlar, emzirme danışmanları, diyetisyenler, ergoterapistler, fizyoterapistler, özel eğitim uzmanları, doulalar ve dil konuşma terapistleri ile yetişkin psikologlarından oluşan 200 kişilik bir kadro ile online 7/24 canlı uzman desteği sağlıyor.
SekGames: Akıllı saatleri hareket algılayan bir kumanda gibi kullanarak, akıllı telefonlarla birlikte oynanabilen çapraz platform oyunlar üretiyor.