Loader

Giyilebilir IoT Teknolojisi: Akıllı Kıyafetler

Giyilebilir IoT Teknolojisi: Akıllı Kıyafetler

Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde, hayatımızı değiştiren ve bizi şaşırtan birçok yenilikçi çözümle karşılaşıyoruz. Gelişen teknolojiyi yakından takip ediyor, kullanım alanlarını inceliyoruz. Bu yazımızda Nesnelerin interneti (IoT) teknolojisini kaleme almak istedik.

Peki IoT nedir? Sensörler ve yazılımlar yardımıyla internet üzerinden diğer cihaz ve sistemlerle veri bağlantısı ve paylaşımı teknolojisi olarak tanımlanır. Kısaca nesnelerin birbiriyle etkileşime girmesi, haberleşmesi de diyebiliriz. Mutfak araç gereçleri, termostatlar, bebek monitörleri, araçlar, kol saati ve beyaz eşyalar gibi birçok nesne bu teknolojinin kullanım alanların örnek gösterilebilir.

Bununla birlikte IoT, sadece nesnelerle sınırlı kalmayıp, giysiler için de akıllı veri toplama araçları haline gelmeye başladı. Hazır olun, çünkü IoT ile akıllı giyim çağına adım atmak üzereyiz!

IoT cihazlar nasıl çalışır?

IoT cihazlarının çalışması prensibi sensörlerin topladıkları veriyi bir ağ bağlantısı üzerinden bir yerde toplanıp işlendikten sonra kullanıcıya sunulmasına dayanıyor. Aşamaları biraz daha detaylı şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Sensörler/Cihazlar

IoT cihazları, kamera, GPS, ısı, nem, ışık, uzaklık gibi sensörlerden bir ya da birden fazlasına sahip olmalıdır. Cihazlar, bu sensörleri kullanarak ortamdan canlı olarak veri toplar.

  • Ağ Bağlantısı

Sensörlerin topladığı verilerin anlamlandırılması cihazın kendisinde yapılmaz. IoT cihazlar merkezi bir platform üzerinden birbirleriyle haberleşeceği için toplanan veriler bu alana gönderilir. Veri gönderim sürecinde bluetooth ya da internet bağlantısı kullanılır.

  • Veri Analizi

Veriler depolandıktan sonra, kullanıcıların anlayabileceği hale getirilmesi gerekir. Bunun için de toplanılan veriler analiz edilerek insanlar tarafından daha rahat algılanabilen grafiklere, görsellere ve sayılara dönüştürülür.

  • Kullanıcı Ara Yüzü

Veriler analiz edildikten sonra, kullanıcılara açılması için bir arayüz kullanılır. Kullanıcılar bu ara yüz üzerinden cihazların topladıkları verilerle ilgili istatistikleri görebilir. Veri takibi yapmak haricinde birçok arayüz IoT cihazlarını 7/24 kontrol etme, sistemde istenmeyen bir durum olduğunda anlık bildirim gönderme, ya da belirli durumlarda yetkililere haber verme gibi özelliklere de sahiptir.

IoT’nin çalışma sürecine akıllı süpürgeleri örnek gösterebiliriz. Akıllı süpürge çalışmaya başladığında üzerindeki sensörlerle evi tarar ve topladığı veriyi internet aracılığıyla sunucuya gönderir. Sunucuda veriler işlenerek evin haritalaması yapılır ve cihaza iletilir, bu şekilde cihaz evin içinde kaybolmadan temizlik yapar. Kullanıcı tarafında ise, telefona indirdiğimiz uygulamayı kullanarak , uygulama üzerinden istediğimiz saatte süpürgeyi çalıştırabilir, otomatik temizleme talimatı verebilir, gideceği yerleri belirleyip cihazın kontrolünü yapabiliriz.Bütün bunları yapmak için aynı ortamda olmanıza gerek yok, evde olmasanız da uygulamayı kullanarak internet üzerinden talimat verebilirsiniz. IoT, cihazların kullanımını zaman ve mekana bağlı olmaktan çıkarıyor diyebiliriz.

Peki, akıllı giysi nedir?

Akıllı giysiler, iletken materyaller içeren akıllı kumaşlar (e-tekstil) kullanılarak oluşturulur. Bu özel kumaşların içine veya üstüne sensörler ve küçültülmüş elektronik devreler yerleştirilir.

Bu giysiler EKG çekimi sırasında vücudunuza takılan EKG elektrotlarıyla aynı şekilde çalışır. Çalışırken elektrik akımı üreten ve deride elektrik akımı farkı yaratan kalp ve kas ölçümlerinin yapılabilmesini sağlar. Örneğin; kalp atması için kalp kendi üzerinde bir elektrik sinyali gönderdiğinde akıllı giysiler elektrot görevi görerek bu elektrik akımını yakalayıp, üzerlerindeki sensöre iletirler.

Akıllı giyim yaklaşımı, giyim endüstrisinde çığır açarak teknolojiyle günlük hayatı iç içe geçirip, giysilerimizi sıradanın ötesine taşıyor. İçerdiği sensörler sayesinde doğrudan vücudunuzdan veri toplama imkanını sunarak daha pratik bir şekilde sağlık durumunun ölçülmesini sağlıyor. IoT cihazların giysilere entegre edilmesi sayesinde, sadece modaya uygun değil aynı zamanda veri toplayan, işleyen ve aktaran akıllı giysiler elde etmiş oluyoruz. Bu sayede, akıllı saat üzerinden kalp atışınızı ve nabzınızı takip etmek yerine, zaten giyeceğiniz kıyafetinizin aynı işlevi yerine getirmesini sağlayabilirsiniz.

Akıllı giysilerin kullanım alanları nedir?

Akıllı giysilerin sektörel anlamda profesyonel olarak yaygın kullanım alanı bulunmuyor. Ancak, bazı endüstrilerinde faydalı bir şekilde kullanılmaları için denemeler gerçekleştiriliyor.

Özellikle sporcular için tasarlanan bazı akıllı giysiler şu şekilde:

Hexoskin ve AiQ Smart Clothing firmaları, kalp atış hızı, nefes alış-veriş hızı, vücut ısısı ve adım sayısı gibi birçok özelliği ölçebilen spor giysileri geliştiriyor. Bu giysiler antrenman esnasında adeta bir sağlık asistanı gibi gözetliyor.

SenSoria firması ise telefonunuza verileriniz aktarıp onları anlamlandıran ve o anki koşu performansınızı takip etmenizi sağlayan bir akıllı çorap geliştirdi. Her ne kadar biyomedikal alanda kullanılması için çalışmalar yapılıyor olsa da regülasyonlara uygun biçimde hasta kullanımına açılmış bir ürün bulunmuyor.

Terminal Girişim Hızlandırma Programı’mızda yer alan INVAMAR ise cilt üstü iletkenlik farkının ölçülmesini temel alan akıllı pasif kumaş Fabenode’u geliştiriyor. Elektronik devre elemenlarının giysinin üstüne konumlandırılıyor olması sayesinde, istediğiniz giysiyi oluşturup, zaman ve mekan farketmeksizin veri toplayabilir hale geliyorsunuz. Fabenode; stres ölçümü, kas aktivitesi ölçümü ve beyin dalgası ölçümlerini anlık olarak gerçekleştirip bluetooth ya da wifi üzerinden verilerin tutulduğu buluta ya da direk olarak mobil uygulamaya aktarabiliyor. Fabenode, özellikle riskli işlerde çalışanların, sağlık durumu kritik kişilerin ve evde tek kalan yaşlıların sağlık durumunun takip edilmesi için kullanılması amaçlanıyor.

Girişim hakkında daha detaylı bilgi almak için tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.

Havacılık sektöründe bu teknolojiyi nasıl kullanabiliriz?

Akıllı giysiler havacılık sektöründe henüz profesyonel olarak kullanıma sahip olmamakla birlikte, regülasyonlar çerçevesinde yaygınlaşması mümkün. Bu şartlar sağlandığında havacılık sektöründe oluşabilecek kullanım alanlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Akıllı kabin kıyafetleri: Kabin ekibi için tasarlanmış akıllı kıyafetlerdeki sensörler kullanılarak kabin ekibinin konumları izlenebilir. Kabin ekibinin vücut sıcaklığını, nabzını veya stres seviyelerini izleyebilir. Böylece, ekibin sağlık durumu takip edilerek gerektiğinde uygun önlemler alınabilir.
  • Yolcuların Sağlık Takibi: Akıllı kıyafetler yolcuların sağlık durumunu izlemek ve acil durumlar için erken uyarı sağlamak amacıyla kullanılabilir. Örneğin; kalp atış hızı, kan basıncı veya vücut sıcaklığı gibi parametreleri takip eden sensörler, potansiyel sağlık sorunlarını tespit edebilir ve müdahale için uyarı verebilir.
  • Akıllı koltuk kaplamaları: E-tekstil malzemeleri cilt ile temas eden her yüzeyde kullanılabiliyor. Uçak koltuklarının konforunu artırmak ve yolcuların rahatlığını sağlamak için, koltuk yüzeyleri akıllı kumaştan yapılabilir. Bu sayede yolcuların vücut sıcaklığını takip edilir ve koltukların otomatik olarak konfor seviyesinin ayarlanmasında yardımcı olabilir.