Loader

Tesla, İnsansı Robotu Optimus’u Duyurdu

Tesla, İnsansı Robotu Optimus’u Duyurdu

Nedir bu Tesla Optimus?  

Elon Musk’ın tweetlerini takip ediyor değilseniz bile tahmin edebileceğiniz gibi Tesla Optimus bir elektrikli otomobil değil. Tesla Bot da denen Optimus, Musk’ın geçen sene duyurusunu yaptığı bir insansı robot konsepti. Halihazırda çalışan iki prototipten biri, hazırda olan parçalara dayanan, diğeri ise Tesla’nın kendi aktüatör tasarımını kullanan daha rafine bir versiyonu.

Bir diğer dönüşümcü ve görkemli planında Musk, yakında fabrikalarda emek gücü arz edebilen ve muhtemelen dünyayı uzak gelecekte, yaşamak için fiziksel güç kullanarak iş yaoma yükünden kurtarabilecek olan bir robot tarifi yaptı.

Optimus prototipi şuan neler yapabiliyor?

Tesla’nın Yapay Zeka Gün 2 etkinliğinde, Musk, Optimus prototiplerinin çalışan iki örneğini tanıttı. Birincisi, Tesla bot planlarının ilk kez halka açık tartışıldığı ilk Yapaz Zeka Günü etkinliğinden yaklaşık 6 ay sonra yapılmıştı. Musk bu prototipten, Transformers – Bumblebee’yi andıracak şekilde, Bumble Cee olarak bahsetti. Tesla Optimus robotunun adı ise yine Transformers – Optimus Prime’dan alındı.

Kendi dengesini sağlayabilen, yürüyebilen, Tesla’nın otonomi teknolojisi ile yön bulabilen, nesneleri taşıyabilen ve en az iki nesneye tesir edebilen çift bacaklı, insansı robot, Bumble Cee, ivedilikle eklemlenmesi adına halihazırdaki parçalar kullanılarak Şubat 2022’ye kadar tamamlanmıştı. İlk Tesla bot prototipinin kablosuz bir şekilde, yavaş fakat temkinli adımlarla yürürkenki canlı gösterimi Yapay Zeka Gün 2’de verildi.

Prototipi korumak için, canlı gösterilen diğer bütün örnekler sadece, seyircilere el sallama ile kol ve kalça hareketlerinden oluşan mütevazı, kısa dans gösterisinden ibaretti ve özellikle Bumble Cee’nin 6 ayda tamamlanmasından mütevellit, çok etkileyici bir ilk gösterimdi.

Ardından, ilki Bumble Cee’nin bir kutuyu raftan alıp masalarında oturan insanların olduğu bir ofise götürdüğü ve kutuyu dikkatlice bilgisayar başında oturan kişinin yanına koyduğu, önceden kaydedilmiş videoların gösterimleri, sıradakiydi. Daha fazla video, ilk Optimus prototipinin bile bilgisayar görüşüyle nesneleri tanıyabildiği, Tesla fabikasında bir küçük metal çubuğu taşıyabildiğini ve ofisteki bitkileri sulamak için bir sürahiyi kaldırabildiğini ortaya çıkardı.

İkinci prototip görüntü olarak çok daha rafine ve Tesla bu Optimus prototipinin çok daha geniş hareket özgürlüğü sağlayan Tesla tasarımlı aktüatörler kullanılarak yapıldığını söyledi. Maalesef, bu Tesla botu yürümeye ve hatta destek olmadan ayakta durmaya bile hazır değildi. Gösterim Optimus prototipinin kollarını ve bacaklarının rahatça hareket ettirebilmesi için belinden destekleyen bir dayanak üzerinde tanıtımını içeriyordu.

Dürüst olmak gerekirse, gösterinin bu kısmından, sözkonusu Tesla robotunun Bumble Cee ile nasıl kıyaslanabileceği mantığını kavramak zordu. Bununla beraber, Tesla yeni versiyonun yapısını detaylandıran ve geliştirmelere işaret eden muhtelif slaytlar ve fotoğraflar gösterdi.

En son Optimus prototipi ne kadar iyi?

Optimus prototipinin son versiyonu, 2021’de paylaşılan konsept sanata az çok benziyor. Devam eden bir işten beklenebileceği gibi, birçok bağlantı teşhir edildi, fakat robotta o kadar çok kablo ve görünür hareketli parça yoktu, ki bu da tasarımın bitmiş hali adına beklenecek çok daha iyi bir fikir sağlıyordu.

Tesla-dizayn aktüatörlerin ve diğer özel yapım bileşenlerin kullanımıyla bu güncel Optimus prototipi Bumble Cee’yi neredeyse her açıdan aşmış olmalı. Bir parça spesifik bir görev için ayarlandığında, sonuç genelde daha küçük, hafif, dayanıklı, az maliyetli ve verimli olmaktadır. Bu nedenle bileşenin her yönü uygun tasarım parametrelerine daha net bir şekilde uyması için değiştirelebilmeli.

Musk, yeni Optimus prototipinin muhtemelen birkaç hafta içinde yürüyebileceğini paylaştı ve Tesla’nın bu muhtemel oyun değiştirici çalışması sürdüğü müddetçe düzenli güncellemelerin gelebileceğini söyledi. Yeni versiyonun ne kadar hızlı bir şekilde ilerletilebileceği ve bu yazının detaylarla güncellenebileceği hususlarını zaman gösterecek.

Optimus ne zaman kullanıma satışa hazır hale gelecek?

Musk kullanılabilirlik ile alakalı bir soruyu, Optimus’un 3 ila 5 yıl içinde sipariş verilebilecek şeklinde cevapladı. Bu da tahmini gönderim tarihi olarak 2027 güzünü ya da daha yakın bir zamanı ortaya koyuyor.

Geçmişte Musk, Tesla projelerinin gerçeğe dönüşeceği noktasında aşırı optimistik olduğunu kanıtladı. İtiraf etmek gerekirse, böylesine gelişmiş ve çığır açan teknoloji üzerine kafa yormak muhakkak önemli bir hata payı içerir ancak, Tesla’nın hatalı teslimat tarihleri de meşhur ve kabul edilmiş bir gerçeklik.

Optimus’un maliyeti ne olacak?

Elon Musk, bir Optimus robotunun maliyetini 20.000$’ın altında olarak değerlendirdi. Musk, Yapay Zeka Gün 2 etkinliğinden önce, Tesla botun bir arabadan daha aza mal olabileceğinin nedenini muhtelif röportajlarda açıkladı. Bir Tesla aracının üretim maliyetine kıyasla, robot çok daha az, daha düşük maliyette materyal kullanıyor. Öte yandan, bazı bileşenleri ise oldukça kompleks. Şekillendirmeler ve üretim maliyetleri boyut farklarına göre önemli ölçüde düşürülmeli. Bir Tesla aracının Yekpare çerçeve kalıplandırması ve öylesine büyük parçaların fabrika civarında hareket ettirilmesi geniş miktarda alana ve enerji yoğunluğuna gereksinim duyar. Tesla Optimus robotu sadece 161 pound ağırlığında ve 5 feet 8 inç kadar uzun ki bu bir araçtan çok daha yönlendirilebilir.

Tesla araçları çoktan bilgisayar çipleri, kameralar ve diğer elektroniklerle dolu olduğundan, bu gerekçelendirme oldukça akla yatkın görünüyor. Bu, kimin bir robota 20.000$ harcayabileceği sorusunu ortaya çıkarıyor. 20.000$’ı rahatlıkla kanıtlanmamış bir teknolojiye rahatça harcayacak kadar zengin olanlar ön-sipariş vermek isteyebilir.

Daha geniş ölçekli siparişler için endüstriyel kullanım, özellikle Tesla fabrikalarında, mümkün duruyor. Eğer Optimus gerçek bir iş yapabilecek kadar güçlü ve güvenilir olduğunu kanıtlarsa, devletler, örgütler ve işletmeler ayak uydurabilir. Musk, Optimus’u gündelik işlerin yükünü hafifletmek için çalışan robotik bir hizmetçi ve bakıcı olarak tasavvur ediyor.

Tesla Bot’u ilk kim edinecek? 

Tesla’nın üretimi ‘’Gigafabrikalarında’’ hızlandırma ihtiyacından ve Optimus robotunun bir ürün olarak kargolanmadan önce  teste ve eğitime tabi tutulmuş olması gerekeceğinden, Tesla botunu Tesla ve SpaceX’te kullanmak mantıklı olurdu. Tesla CEO’su Elon Musk yakın zamanda Twitter üzerinden bir yanıtla bunu doğruladı. Normalde, araştırma labaratuarı prototipin ilk test edildiği yer fakat Yapay Zeka Gün 2’de, Optimus prototipinin bir metal bar kaldırdığı bir video gösterildi ve bu Tesla’nın Fremont, California fabrikasındaydı.

Optimus Tesla tesislerinin ötesine geçmeye hazır olduğunda, görünen yüksek ihtimalle o ki, çevredeki diğer fabrikalar ve endüstriyel yerler gündeme gelebilir. Optimus’un beğeniye sunulmasındaki her bir aşamada, gereken hukuki güvenlik standartlarının hepsi karşılanacak. Tesla’nın bu sınırları zorladığı bilinmekle beraber Optimus beklenenden daha yakın zamanda genel halkın kullanımına hale gelebilir.

Optimus’un özellikleri nelerdir?

Tesla, bir insanın yapabileceği neredeyse her şeyi yapabilen bir robot yapmayı planlıyor. 125 pound ve 5 feet 8 inç ile yaklaşık olarak bir kişiyle aynı boyutlara ve kiloya sahip olacak. Robot şarj etmeksizin birkaç saat çalışabiliyor olmalı. Neticede, Optimus’tan, alelade olan işler ve bununla beraber çamaşırlarınızı toplamak gibi karmaşık işler de içeren farklı görevleri yerine getirmek için sözlü yönergelerinizi takip etmesi bekleniyor.

Optimus’un el tasarımı, insanlarda belirleyici bir karakteristik olduğundan robotların çoğuyla karşılaştırıldığında, harikulade özgün bir alan. En son Tesla robot tasarımının elleri 11 derecelik serbestiye sahip, ki bu çok sayıda özgün el hareketi anlamına geliyor. Ayrıca, her bir parmak bağımsız olarak hareket edebiliyor.

Bir otomobil üreticisi olarak Tesla, nasıl robot yapabiliyor?

Musk’a göre, otonom araba üretme noktasındaki çabalar göz önünde bulundurulduğunda, Tesla için robot üretmek bir zorluk değil. Düşük miktarda insan müdahalesi ile bir Tesla arabasının yolda gitmesini sağlayan teknolojinin aynısı, Optimus’un depolarda, mahallelerde, ofislerde ve evlerde yön bulmasına yardımcı olabilir.

Optimus’un insan şeklinde olmasının sebebi nedir?

Elon Musk Optimus’un insansı şeklinin arkasındaki sebebi ilk Yapay Zeka Günü etkinliğinde, fabrikalar, ofisler ve evlerin insanlar tarafından ve insanlar için tasarlandığını işaret ederek açıkladı. Bu da, farklı boyut ve ağırlıktaki bir robotun kapıdan sığması, merdiven çıkması, kontrol erişimi ya da insan kullanımına elverişli bir araç-gereci kullanma noktalarında problem yaşayabileceği anlamına geliyor. Genel kullanım amaçlı robotlarda, en üst düzey kullanışlılık için bir kişiyle kabaca aynı boy, kilo ve ebatlara sahip olmalı. Bu, robotların çoğu için zor bir kısıt fakat Tesla ilk iki prototipiyle bu ölçeklere bağlı kaldı.

Optimus beni işimden eder mi?

Optimus bir insanın yapabileceği şeyleri yapabilmek üzere tasarlandığından, bazıları, halihazırda insanların yapıyor olduğu işlerin Optimus tarafından sahiplenileceğinden korkuyor. Bu kesinlikle haklı bir endişe iken, Musk fikri reddetme konusunda hızlıdır. Ona göre dünya genelinde bir işgücü kıtlığı ve hızla azalan nüfus söz konusu.

Bazı göstergelere göre bu teori geçerli fakat herkes aynı fikirde değil. Optimus’un insanların mesleğini çaldığına dair daha fazla kaygıya değinmek gerekirse, Musk, Tesla botun tehlikeli ve tatsız işleri ele alıp insanları yaratıcılık ve ilham verici işleri keşfetme noktasında özgür kıldığı ya da basitçe, boş zamanla dolu hayatın tadını çıkarmaya yönelik ütopik bir gelecek tanımlıyor.

Son bir hedef olarak, kulağa hoş geliyor. Bu dertsiz tasasız duruma ulaşma süreci, herhangi bir bedel gerektirmeyen robotik bir rakiple haksız bir karşılaştırma içinde olunup niteliksiz işgücünün cefasını çektiği inişli çıkışlı bir yolculuk olduğunu kanıtlayabilir. Bu değişimin nasıl süreceğini tahmin etmek imkansız, ancak Tesla’nın robot devrimini bir kenara bırakırsak, bu durum yaklaşmakta olan bir hakikat.

Optimus gerçekten dans edebiliyor mu?

Yapay Zeka Günü etkinliği 2021’de Elon Musk Tesla botu ilk kez duyurduğunda, yapılam bir gösterimde onu Optimus Subprime olarak tanımlamıştı. Gerçekte o, kostüm giymiş bir kişiden başka bir şey değildi. Robot taklidi, sahneye giderken yaptığı havalı dans hareketleri sebebiyle yakalandı ve bu kostüm durumu aniden aşikar hale geldi. Kimse kandırılmamıştı ve bu durum bütün konseptin biraz detaylı bir şaka gibi görünmesini sağlamıştı.

Kafaları karıştırmak gerekirse, Tesla’nın yakın gelecekte robotik bir şirket olma noktasındaki planlarını tanımlamak üzere çok vakit harcandı ve genel özellikleri bile gelmekte olan insansı robot, Tesla bot için paylaşıldı. Buna rağmen, bu fikrin ciddiye alınıp alınmaması gerektiği konusu belirsizdi.

Fakat Musk, Optimus’u sanki Tesla’nın yol haritasındaymış gibi, hatta Tesla Roadster, Cybertruck ve RoboTaxi’ye önceleyerek, tartışmaya devam etti. Yapay Zeka Gün 2 etkinliği Eylül 2022’de, Optimus tekrar dans etti ve bu sefer bu gerçek bir robot prototipiydi. Bu sefer dans çok daha mütevazıydı, çoğunlukla kol hareketleri kalça bölümünü kaydırarak ağırlığı dengeleme olmasıyla birlikte bir makine tarafından icra edilmesi sebebiyle çok daha etkileyiciydi.

Sonuç 

Bu Tesla’nın insansı robotlar yolculuğunun daha sadece başlangıcı ve Optimus robotun evlerimize girmesi için yapılması gereken biraz daha iş varken, mavi yaka fabrika iş yükü için çok yönlü bir Tesla botun yapılması çok daha kolay olmalı. İlk versiyon Optimus’ların kullanıma alınacağı nokta da burası.

Tesla Optimus robot prototipinin birçok ince ayrıntısını ve Tesla bot için gelecek planlarını özetledik fakat daha fazla detay Tesla’nın Yapay Zeka Gün 2  canlı yayınında açıklandı ve video Youtube üzerinden halen erişilebilir durumda.

Musk binlerce Tesla botunun Tesla ‘’Gigafabrikalarında’’ çalıştırılacağını belirtti. Bu, genel amaçlı robotların yeni jenerasyonunu test etmek ve eğitmek için mükemmel bir ortam. Yıllar geçtikçe, gelişimin özgünleşmesiyle, Optimus sonunda iyi bir şekilde, tıpkı arabaların bugünkü durumu gibi yaygın ve gerekli bir statüyle evlere gelebilir.