17 Eki Travel Hackathon 2018
Türk Hava Yolları olarak, yolcularımızın seyahat deneyimini yenilikçi uygulamalar ile her geçen gün daha üst noktalara çıkarmaya çalışıyoruz. Bir yandan yeni uygulamalar üzerinde çalışırken, bir yandan da yeni girişimleri destekleyerek havacılık özelinde ekosistem oluşturmaya çalışıyoruz.
Yolcu deneyimini zenginleştirebilmek ve bu alanda yenilikçi fikirleri keşfedebilmek için geçen yıl ilk seyahat hackathonunu yapmıştık. Uçuş Eğitim Merkezimizde gerçekleştirdiğimiz hackathonda birbirinden yenilikçi projelerle karşılaştık. Bu hackathonun hem Türk Hava Yolları hem de havacılık sektörü adına önemli bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz.
Bu sene de 20–23 Eylül tarihleri arasında düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali Teknofest İstanbul kapsamında İGA ile birlikte Yeni Evimiz’de Travel Hackathon 2018’i gerçekleştirmekten büyük bir mutluluk ve heyecan duyduk.
Türkiye’nin ilk Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan Teknofest İstanbul, yerli ve milli teknolojileri desteklemek parolasıyla yola çıkmış, milletimizin ve tüm dünyanın çok yakından takip ettiği bir etkinlik haline gelmiştir. Etkinlik süresince gerçekleşen hava gösterileriyle birlikte tüm teknoloji devlerinin de projelerini sergilediği festival binlerce insanı konuk etti. Bünyesinde gerçekleşen savaşan İHA, drone, insansız su altı teknolojisi, roket gibi 12 yarışmayla teknoloji severlerin ilgisini üzerine çekmiştir. Travel Hackathon 2018’in bu yarışmaların arasında yer alması bizi ayrıca gururlandırdı.
Hackathon Ortakları
Hackathon sonunda ürüne dönüşen fikirler, kuşkusuz bir hackathonu değerli kılan en büyük faktör. Takımların fikirlerini hayata geçirirken onlara yardımcı olacak servisler ve teknolojik altyapı çok önemli. Bu yüzden olabildiğince fazla servis sağlayıcıyı hackathon için paydaş yapmak istedik.
Hackathona katılan takımlar, hâlihazırda Turkish Airlines Developer Portal üzerinden sunulan API setlerinin yanı sıra, hackathona özel açılan toplam 26 servis ve geçmiş uçuş verilerini de kullanarak çözümler geliştirdiler. Ayrıca geliştiriciler hackathon paydaşlarından SITA, Sabre, Amadeus havacılık özelinde servislerini sunarken Turkcell, Bip ile mesajlaşma servislerini açtı. Şehirle ilgili hizmetler için İETT, İBB, İsbak servislerini açarken, ulaşım ve harita konusunda Here, Boni ve Yandex servis sağladı. Teknoloji altyapısını sağlamak için ise IBM servislerini yarışmacılarla paylaştı. Böylece takımlar firmaların sağladıkları servisleri de kullanarak çözümlerini zenginleştirdiler.
Ayrıca Startershub ekibinden Ceri, katılan takımlara girişimcilik ve sunum teknikleri üzerine bir çalıştay düzenledi.
Kayıtlar
Hackathon tarihi, yeri ve ödülleri belli olduktan sonra zaman kaybetmeden web sitemizi yayına aldık ve kayıtları almaya başladık.
Başvuruların takım halinde yapılmasını istedik. 48 saat sonunda bir prototip geliştirilmesini istediğimiz için özellikle takımdaki kişilerin fikri hayata geçirebilecek yetkinlik ve rollerde olmalarına dikkat ettik.
Başvuru sayfasını Airtable ile oluşturduk. Sonrasında tüm kişi, takım, proje bilgilerini ve organizasyon ile ilgili tüm süreçleri Airtable tablosu ve görümümleri üzerinden yönettik.
Her ne kadar sadece takım başvurusu alsak da bireysel başvurmak isteyenlere de bir seçenek sunmak istedik. Bu yüzden bir Slack grubu oluşturduk ve bireysel katılmak isteyen arkadaşlarımızın kendilerini bu kanallardan tanıtmalarını ve takım oluşturmalarını istedik. Sonrasında hackathona katılımı onaylanan arkadaşlarımızı tekrar Slack grubuna davet ettik ve farklı kanallar üzerinden iletişim kurduk. Airtable gibi Slack de bizim için organizasyonun bir başka vazgeçilmez dijital aracı oldu.
Bizi en çok zorlayan süreçlerden biri davet edilecek takımları belirlemek oldu. Başvuru esnasında sadece takımdaki kişilerin yeteneklerini ve fikirlerini almıştık. Tüm haftasonu süren değerlendirme sonucunda 42 takım belirleyip davet ettik. Davet ettiğimiz takımlardan 35 tanesi hackathona katıldı.
Organizasyon
Hackathonumuz Teknofest kapsamında yer aldığı için bize 1200 metrekare büyüklüğünde bir çadır tahsis edildi. 3 bölmeye ayırdığımız çadırın bir bölümü minderler, puflar, langırt masaları ve Play Station’ların bulunduğu dinlenme alanı; bir bölümü günde 3 defa açık büfe yemek verebildiğimiz, 24 saat soğuk, sıcak içeceklerin ve ikramların yer aldığı yemek salonu; diğer bölüm ise yarışmacıların 48 saat boyunca projelerini geliştirdiği, sahnemizin ve LED ekranımızın bulunduğu ana salondu.
Zorlu kod maratonu, Türk Hava Yolları BT Strateji ve Yönetişim Başkanı Sn. Yurdakan İşkesen, İGA CIO’su Sn. Ersin İnankul ve T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Serdar Gürbüz ve Türk Hava Yolları Dijital İnovasyon Uzmanı Sn. Mehmet Emin Sandıklı’nın açılış konuşmalarıyla başladı.
48 saat boyunca yarışmacılar projelerini geliştirirken onlara hem teknik olarak hem de fikir anlamında destek olabilecek mentörlerin olmasını istedik. Türk Hava Yolları çalışan ve yöneticileri ile hackathon paydaşlarından oluşan 50’ye yakın mentör, takımların geliştirme sürecinde onlara rehberlik etti.
35 takımın tamamının juri karşısında sunum yapabilmesi pek mümkün olmadığı için paralel gerçekleşen yarı final sunumları sonrasında 10 takım finale kaldı.
Final değerlendirmelerinde Türk Hava Yolları’ndan BT Strateji ve Yönetişim Başkanı Sn. Yurdakan İşkesen, Dijital Servisler Başkan Yardımcısı Sn. Mehmet Bütün, Online Satış Çözümleri Başkan Yardımcısı Sn. Cengiz Değirmenci, Kaynak Yönetimi Müdürü Sn. Ayşe Kıyıklık; İGA’dan CIO Sn. Ersin İnankul, İş Uygulamaları Müdürü Sn. Olgay Demirci, IT Proje Yöneticisi Sn. Halil İbrahim Cebe, T3 Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Serdar Gürbüz ve paydaş firmalardan üst düzey yöneticilerin de katılımıyla oluşturulan 15 kişilik jüri final sunumlarına seçilen 10 takımı dinleyerek, kazananları belirledi.
Hackathon Sırasında
Ödül Alan Projeler
Fast & Free: Bu zorlu yarışın ardından, Tax Refund işlemleri sırasında gümrükten sonra ofiste vergi iadesi almak için geçen zamanın, yolcuların uçuş öncesi deneyimlerini negatif yönde etkilediğini düşünen Fast & Free takımı, ürünleri ile yolculara Tax Refund ofislerinde zaman kaybetmeden, uçuş öncesi deneyimlerine pozitif katkıda bulunarak hizmet noktasındaki hız ve verimliliği arttırmaya yönelik Kolayİade projesiyle hackathon birincisi oldu ve Avrupa Business Class gidiş-dönüş uçak bileti + 15 Bin TL olan birincilik ödülünü kazandı.
Captain Speaking: Sensörlerle donatılmış, internete bağlı akıllı valiz ve bu valizle etkileşebilmeyi sağlayan mobil uygulama çözümleri olan Sweetcase ile Travel Hackathon 2018’de 2. sırada yer aldı. Sweetcase, içerisindeki kara kutu sayesinde, yolculuk boyunca sensör metriklerini kaydediyor ve böylelikle valizin hasar görmesi durumunda, hasarın nasıl, nerede ve ne zaman oluştuğu ile ilgili bilgi alınmasını sağlıyor. Bu projeyle ikincilik ödülü olan Avrupa Ekonomi Class gidiş-dönüş uçak bileti + 10 Bin TL’yi kazandı.
SociBoard: Uzun yolculukların sıkıcı geçmesi, yolcuların gidecekleri yer hakkında az bilgi sahibi olmaları gibi sorunları çözmeyi amaçlayan SociBoard, yolcuların uçuş öncesi, sırası ve sonrasında farklı iletişim kanallarıyla birbirlerine bağlanmasını sağlayan bir mobil uygulama ile 3. sırada yer aldı ve üçüncülük ödülü olan Yurt içi Business Class gidiş-dönüş uçak bileti + 5 Bin TL’yi almaya hak kazandı.
Özel Ödül Alan Projeler
Hypersoft: Yolcuların sisteme girdiği bütçeye uygun uçuş bilgisi, otel rezervasyonu ve uçulan şehirdeki aktiviteleri listeleyen, aynı zamanda tavsiyeler veren bir mobil uygulama geliştiren ekip, BİP Özel Ödülü olan, Turkcell mağazalarında geçerli 15 Bin TL hediye çekinin sahibi oldu.
HisarCS: Uçuş deneyiminin oyunlaştırılması ve Miles and Smiles üye sayısının artırılmasını hedefleyen bir AR uygulama geliştiren ekip, bu uygulamada, 3. Havalimanı’nın içinde rastgele dağıtılmış hedefleri vuran yolcularımıza, önce o nokta hakkında kısa bir bilgi veren, sonra da başarıyla vurulan her hedef için onları bir miktar mil ile ödüllendiren bir sistem geliştirdi. Bu projeyle Sabre Özel Ödülü olan JBL T450Bt Wireless Kulaklığı kazandı.
Throttle: Uçuş ekiplerinin yeni havalimanındaki crew terminalinde bulunan brifing odalarının, ekiplerin uçuş saatleri göz önünde bulundurulmak suretiyle, otomatik olarak tahsis edilmesini ve ekiplerin brifing odasında vaktinde buluşmalarının sağlanmasını amaçlayan bir platform oluşturdu.
İstbee: AR teknolojisi kullanarak terminal içerisinde yön bulma ve kapalı alan harita uygulamaları barındıran bir mobil yugulama üzerinde çalıştılar.
CNGSoft: Havaalanlarının karmaşıklığı sorunundan yola çıkarak havaalanı içindeki tabelaların AR teknolojisiyle gösterimi ve farklı dil seçeneklerine çevrilmesini sağlayan bir mobil uygulama geliştirdiler.
Throttle, İstbee ve CNGSoft ekipleri de, projeleriyle Here Özel Ödülü olan Drone ve GoPro’yu almaya hak kazandılar.
Hackathon bitti, şimdi neler olacak?
Tüm yarışmacılara söylediğimiz gibi, sadece finalistlere değil, hackathona katılan ve yaratıcı çözümler geliştiren tüm ekiplere nasıl destek olabileceğimizi kararlaştırıyoruz. Takımlarla yapacağımız görüşmeler sonrasında bazı çözümleri birlikte hayata geçirme üzerine projeler başlatacağız. Üzerinde çalışılabilecek pek çok proje çıkması bizi çok heyecanlandırıyor.
Her zaman söylediğimiz gibi, “Bir hackathonu değerli kılan en büyük faktör, şüphesiz hackathon sonunda ürüne dönüşen fikirlerdir.”