02 Tem Innov8rs Amsterdam Konferansı İzlenimlerimiz
Haziran ayının gelmesi ile birlikte girişim ekosisteminin önemli konferanslarından bazıları bu seneki etkinliklerini gerçekleştiriyorlar. Bu etkinliklere tüm dünyadan girişimciler, yatırımcılar ve kurumlardan her seviyede profesyoneller katılıyor. Yeni bağlantılar elde edip, iş geliştirme şansı yakalarken, konuşmacıları dinleyerek yeni şeyler de öğrenebiliyorlar.
Biz de bu ay Amsterdam ‘da gerçekleşen TNW Conference (15-16 Haziran) ve onun yan etkinliklerinden olan Innov8rs Conference (14 Haziran) etkinliklerine katıldık.
Bu yazımızda Innov8rs etkinliğinden izlenimlerimizi paylaşacağız.
Innov8rs nedir?
Innov8rs topluluğu farklı ülkelerden kurumların inovasyon departmanlarındanki profesyonellerinin bir araya geldiği bir topluluk. Düzenlediklerini online ve yüz yüze etkinliklerle diğer inovasyoncular neler yapıyor? Benim sorunlarımı onlarda yaşıyorlar mı? Bu problemleri nasıl çözüyorlar? gibi sorulara cevap bulmamızda yardımcı oluyor.
Bu seneki konferansta da çok değerli konu ve konuşmacılar vardı. https://innov8rs.co/amsterdam/
Kurumlarda Açık İnovasyon Yapmanın Zorlukları
Açık inovasyon faaliyetleri arasına startuplarla iş birliği yapmak dahil olduğundan beri açık inovasyon kavramı başka bir seviyeye geldi, ancak bu zorlukları da birlikte getirdi.
Girişimler hızlı ve çevik hareket etmek isterken, kurumlar da yavaş ve riskten kaçınan, bürokratik çalışma yöntemlerini takip eden bir yaklaşım sergiliyor. Inovasyon ekipleri de kurumun iş yapma yöntemi ile startup ‘ın iş yapma yöntemini hizalama zorluğunu yaşıyorlar.
Bir startup ile bir şirketi eşleştirmek için gereken bir çok iş var. Bunu başarabilmek için 2 grup arasındaki ilişkiyi beslemek ve doğru şekilde bir iletişim tasarımı yapabilmek gerekiyor. Ortak iş yapma, etki oluşturma ve bu etkiyi büyütebilme yolunda başarılı olabilmek için sürekli bir test ve öğrenme süreci tasarlamak gerekiyor ki o kurumun kültürü ile uyumlu, çalışan, çıktı verebilen bir modele ulaşabilelim.
Etkinlikte neler öğrendik?
Aşağıda konferanstaki seminer ve workshoplardan topladığımız bazı notları bulabilirsiniz.
TNW Programs ekibinden Ana Vazquez Romero açık inovasyonda başarılı olmanın anahtarlarını verdi.
- Doğru inovasyon programının tasarlanabilmesi için en başından müşterinin hedefleri hakkında netlik kazanmak gerekir.
- Başarılı iş birliğine zemin hazırlamak için hem şirket hem de girişim için bir kazan-kazan senaryosu oluşturmak gerekir.
- Doğru girişim seçildikten sonra, ileriye dönük birleşik bir yol haritası geliştirmek için iş birliğini şekillendiren bir çalıştay ve iş birliğini test etmek için 100 günlük bir pilot çalışma sağlanır, böylece yoldaki tümseklerden daha az sıkıntı ile geçilebilir.
Lean Scaleup’tan Frank Mattes, şirketlerin açık inovasyon faaliyetlerinde yaşadığı problemlerin sebeplerinden bahsetti.
- PoC ‘ler genellikle en başından ölçeklendirme düşünülerek kurulmaz.
- Kurum ve girişim arasındaki ilişki genellikle çeviklik, hız ve risk iştahı açısından çelişkilidir.
- İnovasyon, genellikle çalışma biçimleriyle çeliştiği için şirketler için zordur.
- Kurumsal stratejinin Operasyonel tarafında yer almayan girişimlerin nasıl ölçeklendirileceğine dair genellikle bir plan yoktur.
Startup Program Design kitabının yazarlarından Adam Berk karşılaşılan problemlere dair şunları söyledi;
- Inovasyonu beslemek için bir üreme alanı oluşturmak istiyorsanız, bir kurumda normal çalışma yöntemlerinin dışında inovasyon için bir “korumalı alan” oluşturmanız gerekir.
- İnsanlar her zaman yaptıklarını yapmayı tercih edecekler, inovasyonun püf noktası insanları rahatsız etmesi. Bu iyi çünkü rahatsız değilseniz yenilik yapmıyorsunuz demektir. Ancak bazen bu, biraz empati gerektiren büyük bir kültür değişimidir.
- Bazen uygulamanın başarısı, karşılaşılan sorunun çözümünün ne kadar acil olduğunda yatar. Bu genellikle inovasyonun radikal mi, artımlı mı yoksa dönüştürücü mü olduğunu belirler.
- Yönetmelikler, izinler, onaylar, bürokrasi ve riskten kaçınan finans, inovasyonu daha henüz tohum halindeyken engelleyebilir. CEO tarafından yönetilen bir İnovasyon Kuruluna sahip olursanız, bu size inovasyonu beslemek, fikirleri test etmek ve muhaliflerin üstesinden gelmek için gereken gücü verebilir.
Groundcontrol ‘un kurucusu Esther Gons açık inovasyonun başarısını ölçmek ile ilgili prensiplerden bahsetti.
- Açık inovasyon nedir deyince startuplar ile çalışıyoruz diye cevap veriliyor, öyleyse inovasyon nedir diye de sormak lazım.
- Inovasyonun farklı bölümlerinde, farklı araçlar kullanırız.
- Prensip 1: Her bir açık inovasyon aracı için ona özel ölçümler kullanın. Her zaman “NEDEN?” diye sor. Her araç için göz önünde bulundurulması gereken farklı parametreler vardır: Hedefler – Mali, Öğrenme, Görünürlük, Risk seviyesi, Kontrol seviyesi, Maliyet, Değer Zamanı
- Prensip 2: Girdiler ve çıktılar arasındaki nedensel ilişkiyi ortaya çıkarın. Bunun için hangi iş ne kadar riskli ve değer önerisine ne kadar sürede varabilir analizini yapmak gerekir. Böylece kısa vadeli, düşük riskli çabalara öncelik vermekten kaçınabiliriz ve sistemle ilgili daha doğru kararlar alabiliriz.
- Prensip 3: Kritik başarı faktörlerine odaklanın. Karar alabilmek için ihtiyaç duyduğunuz şeyleri ölçün, diğer şeyleri ölçmeyin. Her KPI, o araç için önemli bir başarı faktörüne bağlantı içermelidir.
Royal Schiphol Group’tan Jan Zekveld kendi yaşadıkları zorluklardan şöyle bahsetti.
- İnovasyon, kriz zamanlarında kilit bir rol oynayabileceği halde, normalde ekonomik gerilemede ilk kesilen şeydir.
- İnovasyon ekibinin geleceğe odaklanmaktan ziyade, mevcut sorunları çözmeye dönerek işletmeyi ileriye götürme konusunda etkili olabilir, yerini sağlamlaştırabilir.
- Büyük etkisi olan küçük projelere odaklanmak gerekir.
ABN AMRO Bankasından Julia Van Boven, bankanın müşterileri için sürdürülebilir inovasyonu ölçeklendirme konusunda Impact Nation‘dan alınan dersleri paylaştı.
- Başarınızı ölçeklendirmek istiyorsanız, şampiyonlarınız olmak için iç eğitim programlarına, farkındalık yaratmaya ve elçileri beslemeye zaman ayırmak ve çaba harcamak çok önemli.
Lior Noy, Google ‘ın şirket için sürdürülebilir büyümenin bir yolu olarak gelecekteki müşterilerini ve ekosistemlerini besleyerek nasıl bir kazan-kazan modeli oluşturduklarını anlattı.
- Mevcut organizasyon yapısının, kullanmak istediğiniz inovasyonu destekleyecek şekilde kurulup kurulmadığını belirlemenin çok önemli, çünkü inovasyon zorlanamaz.
- Zorlarsanız bir duvara toslarsınız, bu da bazen bir adım geri atmanız ve organik olarak gelişebilmesi için inovasyon için nasıl besleyici bir ortam yaratabileceğinizi düşünmeniz gerektiğinin habercisidir.
Innov8rs Etkinliğinden Çektiğimiz Görüntüler İle İlgili Çalma Listemizi Aşağıda Bulabilirsiniz.