29 Mar ChatGPT: Doğal Dil İşleme Alanında Çığır Açan Yapay Zekâ Teknolojisi
ChatGPT nedir?
Kısaca ChatGPT; OpenAI tarafından geliştirilen, yapay zekaya dayalı bir sohbet robotu diyebiliriz. Kendisine sorduğumuz soruları karşımızda bir insan varmış gibi cevaplayabilen ChatGPT, chatbot teknolojilerine olan bakış açılarını da değiştiriyor.
Türkçesi “önceden eğitilmiş üreten dönüştürücü model” anlamına gelen GPT (generative pre-trained transformer) makine öğrenimi modelini temel alıyor. Doğal dil işleme teknolojisinin en başarılı örneği olan sohbet robotu verdiği anlamlı cevaplarla oldukça şaşırtıyor.
ChatGPT’den bir hikaye yazmasını isteyebilir ya da bu chatbota bir film karakteri hakkındaki düşüncesini sorabilirsiniz. GPT, sanat tarihi, matematik, kimya ve biyoloji gibi birçok alanda sohbet edebildiği gibi bu alanların sınavlarında yüksek puanlar alabiliyor.
Peki, nasıl çalışıyor ChatGPT?
ChatGPT’nin Çalışma Prensibi
ChatGPT, internet üzerinden öğrendiği bilgileri derleyip tatmin edici cevaplar verebiliyor. Bunlar aslında Google arama motoru üzerinden de erişilebilen cevaplar. Aralarındaki fark ise Google aranan konu ile ilgili tüm seçenekleri yani birbirinden farklı kaynakları kullanıcıya sunarken, ChatGPT bir dizi tahminde bulunarak ulaştığı tek bir cevabı çok daha hızlı bir şekilde kullanıcıya sunuyor. İnternetteki bilgilerle eğitilen ChatGPT modeli çalışırken beyindeki nöron yapısını taklit etmeye çalışıyor. Cümleleri kelime kelime oluşturuyor ve her bir kelimeden sonra gelmesi gereken en muhtemel ifadeyi seçerek ilerliyor.
GPT-3.5 sürümü herkese açık şekilde ücretsiz kullanılabilmesine rağmen, 14 Mart’ta piyasaya sürülen geliştirilmiş GPT-4 sürümü ise sınırlı sayıda kullanıcıya açıldı. GPT-4; insan benzeri düşünme süreçlerini daha iyi taklit eden, ek fonksiyonlar sunan ve çeşitli sınavlarda daha yüksek başarı oranları elde eden gelişmiş bir sürüm olarak karşımıza çıkıyor. Yazımızın devamında biraz GPT-4’ün yeteneklerinden bahsedelim.
GPT-4’ün Kabiliyetleri
GPT-4, sahip olduğu yetenekler sayesinde insanların hayatını kolaylaştıracak bir kişisel asistan olarak kullanılabiliyor.
25.000 kelimeye kadar olan metinleri anlayabiliyor, analiz edebiliyor ve özetleyebiliyor.
5.000 kelimeyle sınırlı olmak üzere hikayeler veya makaleler yazabiliyor.
Kağıda çizilmiş bir web site tasarımını anlamlandırarak web sitenin kodlarını yazabiliyor.
Masanın üzerindeki malzemelerin fotoğrafını çektiğinize size bu malzemelerle hangi yemeklerin yapılabileceği konusunda önerilerde bulunabiliyor. Yakında yemek de yaparsa şaşırmamak gerek. 😊
GPT-3.5’a kıyasla; LSAT, GRE, doktorluk yapmak için gereken TUS gibi sınavlarda yüksek başarı elde edebiliyor.
Microsoft Office hizmetlerine entegre olarak kodlama, sunum hazırlama ve e-posta yazma gibi görevleri yerine getirebiliyor.
Şimdi de ChatGPT’nin kullanım alanlarını ve örnekleri biraz inceleyelim.
ChatGPT’nin Kullanım Alanları
Teknolojinin yeni hayatımıza girmiş olmasından dolayı, sektörel anlamda profesyonel bir kullanım alanını bulunmuyor. Ancak, birçok farklı endüstride faydalı bir araç olarak kullanılması için küçük denemeler gerçekleştiriliyor.
Kullanım alanlarıyla ilgili bazı fikirleri derledik.
Müşteri hizmetleri alanında, şirketlerin müşterilerinden gelen sorulara hızlı ve doğru cevaplar vererek müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olabilir.
Sosyal medya pazarlaması alanında, markaların müşterileriyle etkileşim kurmalarına ve daha kişisel bir deneyim sağlamalarına yardımcı olabilir. ChatGPT, ürün ve hizmetler hakkında daha detaylı bilgi sağlayarak müşterilerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir.
Eğitim alanında, öğrencilere derslerinde yardımcı olmak için kullanılabilir. ChatGPT, öğrencilerin sorularına doğru ve anlaşılır cevaplar vererek öğrenme deneyimini geliştirebilir.
Sağlık hizmetleri alanında, hastaların sağlık sorularını yanıtlayabilir ve sağlık durumlarını takip etmelerine yardımcı olabilir. Hastaların, doktorlarına veya sağlık uzmanlarına ulaşmalarına yardımcı olabilir.
Finansal hizmetler alanında, müşterilerin banka hesapları, kredi kartları ve yatırım hesapları hakkındaki sorularını yanıtlayabilir. Ayrıca, piyasa analizi yaparak yatırım önerileri sağlayabilir ve müşterilere finansal planlama konusunda yardımcı olabilir.
Peki havacılık sektörünü düşündüğümüzde bu teknolojiyi hangi alanlarda kullanabiliriz?
Uçuş rezervasyonları: Müşterilere rezervasyon yapmalarında yardımcı olabilir.
Müşteri desteği: Sık sorulan soruları yanıtlayarak sanal bir yardımcı olarak müşteri desteği sağlayabilir.
Uçuş durumu güncellemeleri: Yolcuların bilgilendirilmesine yardımcı olan gerçek zamanlı uçuş durumu güncellemeleri sunabilir. Gecikmeler, iptaller ve anormal durumlarda bilgi vererek yolcuların seyahat planlarını yönetmelerine yardımcı olabilir.
Havalimanı navigasyonu: Yolcuların havalimanında yol bulmasına yardımcı olup yol tarifi verebilir. Ayrıca, güvenlik prosedürleri, check-in süreçleri ve diğer ilgili ayrıntılar hakkında bilgi verebilir.
Seyahat önerileri: Yolcu tercihleri ve bütçesine göre seyahat planları ve popüler destinasyonlar, aktiviteler ve konaklama önerileri sunabilir. Ayrıca, yerel etkinlikler ve kültürel deneyimler hakkında bilgi verebilir.
Uçak içi eğlence: Yolcuların ilgi alanlarına ve tercihlerine göre kişiselleştirilmiş uçak içi eğlence önerileri sunarak rahat ve keyifli bir seyahat deneyimi yaşamalarına yardımcı olabilir.
Küçük küçük kullanım örnekleri olduğundan bahsetmiştik. Şimdi de ChatGPT’nin ilk kullanımlarına bakalım.
Trafik cezalarına itiraz eden bir sohbet botu olarak başlayan DoNotPay, GPT-4’ü kullanarak tek bir düğme ile dava dosyası oluşturmak üzerine çalışmalar yürütüyor.
Bionic Health, kişiselleştirilmiş sağlık tavsiyeleri sunmak üzere ChatGPT’yi kullanarak fütüristik bir sağlık kliniği oluşturmak üzerine çalışıyor.
Müşteri ilişkileri yönetimi çözümü sunan Salesforce, GPT-4’ü kullanarak Einstein GPT adlı bir sohbet botunu bulut sistemine entegre etti. Bu bot, müşterilerin ve çalışanların sorularını yanıtlıyor.
Quizlet adlı bir quiz hazırlama websitesi, Q-Chat adını verdiği bir chatbotu sitesine entegre etti. Bu chatbot, öğrencilere birebir yönlendirmeler yapabiliyor.
Yabancı dil öğrenme uygulaması olan Duolingo da ChatGPT entegrasyonu yaptı. Bu sayede öğrenciler, dilbilimi konusunda sorular sorup detaylı açıklamalar alabiliyor.
Snapchat, “My AI” adlı sizinle arkadaşlık edecek chatbotu, Snapchat Plus üyelere açıyor. MyAI doğum günü hediyesi seçmede, gezi planlamada ve daha birçok konuda size yardımcı olacak.
KhanAcademy ise “Khanmigo” adını verdiği öğrencilerin sorularını yanıtlayıp öğretmenlere de ders hazırlama konusunda yardımcı olacak chatbotu duyurdu.
Eminiz, bu teknoloji nereye gidiyor, gelecekte nasıl kullanım alanları olacak, yeni ne özellikler gelecek gibi sorular herkesin kafasını karıştırıyordur. Son bölümde ChatGPT ile ilgili öngörülere biraz bakalım.
ChatGPT Hakkında Öngörüler
ChatGPT, halka açık şekilde OpenAI tarafından yapay zekâ destekli bir chatbot prototipi olarak 30 Kasım 2022’de genel kullanıma sunulmuştu. Reuters’ın verilerine göre, Şubat 2023’te, yani sadece 2 ay içinde, 100 milyon aylık kullanıcıya ulaşarak dünyanın en hızlı büyüyen uygulaması haline geldi. Çıkmasının üzerinden kısa süre geçmiş olmasına rağmen, yapay zekâ kavramının önemini çok kişiye kanıtladı.
Bu konuyla ilgili Gartner’ın hazırladığı raporlarda oldukça ilginç tahminler yer alıyor.
Gartner’ın Ocak ayında yayınladığı tahminlere göre, 2025 yılına kadar pazarlama mesajlarının %30’unun yapay zeka kullanılarak oluşturulacağı öngörülüyor. Ayrıca, 2030’a kadar en az bir popüler filmin %90’ının yapay zekâ kullanılarak üretileceği tahmin ediliyor.
Gartner’ın 9 Mart tarihli makalesine göre, ChatGPT’nin özetleme, yazı stilini düzeltme, veri ayrıştırma, kod yazma, çeviri yapma ve soruları cevaplama gibi özelliklerinin birkaç yıl içerisinde birçok firma tarafından kullanılması bekleniyor.
Her geçen gün yeni özellikler eklenen teknolojinin hızına yetişmekte zorlanacağımız bir döneme giriyoruz. Gelecekte bizi neler beklediğini görmek için sabırsızlanıyoruz. 😊
Önemli bir notla yazımızı tamamlamak istiyoruz. Her ne kadar bu teknolojinin faydaları ve kullanım alanlarını genişliğinden bahsetsek de chatbotun bizim verilerimizle öğrendiğini unutmamak gerek. ChatGPT’nin potansiyeli büyük olsa da fazla beklentiye kapılmadan bu teknoloji ile denemeler yapılmasını, bu denemelerde kişisel ve işle ilgili önemli verilerin paylaşılmaması konusunda hassas davranılmasını tavsiye ediyoruz.